Censurerad bloggare ger Metro PR-råd

Jack
Metrobloggen
gillar inte när deras användare försöker samla in pengar till välgörande ändamål genom deras bloggtjänst. Det är en sak som är klar. Copywritern och författaren Jack Hansen fick i likhet med Makan Amini sin blogg raderad av Metro. Precis som i historien om Aminis Röda korset-blogg gav Metro ingen förklaring eller förvarning om sitt agerande när de tog bort bloggen. En skillnad mot Röda korset-bloggen är att Jack Hansens blogg trots allt hade ett eget innehåll, mer än bara en uppmaning om att generera sidvisningar. Jack Hansen tycker att Metro kunde hanterat situationen bättre och ger tre råd för hur de ska gå vidare.

Vad var syftet med din insamlingsblogg?
Först var jag som de flesta av oss bara nyfiken på nyheten. Jag menar, Metro är Metro, och om de startar en bloggtjänst – ja, då vill man ju ha koll på den. Så jag reggade mig snabbt och började experimentera med det tekniska. Insåg dock relativt fort att plattformen inte var något för mig, bland annat på grund av att den inte är sökmotoroptimerad. Så då bestämde jag mig istället för att göra något viktigare än att blogga – samla in pengar till ett ändamål. Jag gjorde raskt om min Metroblogg till en videoklippsamling med hjälp av YouTube-filmer, och skrev på bloggen att alla intäkter från sidvisningarna kommer att skickas till demokratirörelsen i Kina inför OS 2008.

Hur länge låg den uppe innan den blev avstängd av Metro?
– Efter ett par timmar såg jag att allt i bloggen hade raderats. Så då lade jag in filmklippen igen. Men då försvann istället min text om Kina-insamlingen. Dagen efter vaknade jag och upptäckte att hela bloggen var raderad.

Blev du förvarnad innan den stängdes ned?
– Nej. Någon måste ha tryckt på delete-knappen och tänkt att jag är en pajas som inte bryr sig.

Vad tycker du om deras agerande?
– Pinsamt, såklart. Och långt ifrån den anda och själ som Jan Stenbeck lade in i Metro när han startade företaget. Men, vi bor ju i Sverige och vi är alla fostrade av socialdemokratin som älskar att censurera verkligheten, så man borde inte bli förvånad egentligen.

Hur skulle de kunna agerat istället, både mot dig och rent allmänt?
– Tackat oss som vill förbättra världen och uppmanat alla Metro-läsare att besöka min och de andra välgörenhetsbloggarna.

Som kommunikationsproffs, hur tycker du Metro har hanterat den debatt som följde efter att Makan Aminis insamlingsblogg stängdes ned?
– Har de hanterat den alls? Metro kan ta revansch. Alla kan bli förlåtna. Det ligger i människans natur att vilja tycka om någon, även varumärken.

– Gör så här, så blir bloggsverige polare med er igen:
1. Ta inte diskussionen om vem som har rätt, fel eller ljuger.
2. Be bara om ursäkt och säg att ni klantade er.
3. Gå ut med en pressrelease där ni meddelar att utöver de 3 örena till bloggaren så ger varje sidvisning från och med nu även 1 öre till Röda Korset.

____________________

Jack Hansen driver bloggen Text.nu om bland annat reklam, internet, SEO och gerillamarknadsföring. Han startade Sveriges första copywriterbyrå Satellit och har också anordnat utbildningar och föreläsningsserier inom reklam. Sedan 2006 arbetar han som författare av böcker om marknadsföring. En av de mest kända titlarna är Konsten att skriva så dina kunder vill köpa.

Ping. Andra bloggar om: , , , , , , , , , ,

17 kommentarer

Jack Hansen påminner lite om de där som tjänar en miljon på att skriva en bok om hur man tjänar en miljon. Jag väntar på nästa titel ”Konsten att sälja sig själv”. Det är inte heller så oväntat att han blandar in politik, stygga såssarna som vill begränsa effektiv marknadsföringskommunikation (där effektiv ofta verkar innebära naken kvinnohud om män finns i målgruppen) och står i vägen för de som vill förbättra världen (genom att skänka pengar för att demokratisera/marknadsanpassa Kina). Jag ber om ursäkt för det här magsura inlägget men det är någonting med mannen som provocerar fram känslor, vilket jag antar kan vara en del av hans marknadsföringsstrategi för varumärket Jack Hansen™.

Oavsett syftet med insamlingsbloggen tycker jag ändå att det är relevant att höra fler exempel på hur Metro hanterar sina användare. Och Jack har bevisligen erfarenhet av kommunikationsfrågor, vilket ger det en extra tvist. Du behöver inte be om ursäkt för ditt inlägg. Det är förstås upp till var och en att ha en egen åsikt. Något annat vore otänkbart.

Metrobloggen censurerar ännu en blogg

Metrobloggen fortsätter att stänga ner bloggar som vill göra något annat än att plocka in pengarna i egen ficka. Den här gången känns det som om de gett sig på helt fel person: Jack Hansen. Wass intervjuar Jack och man kan inte annat än skaka…

Jack Hansen, är du seriöst förvånad över att Metro stängde ner din blogg, en blogg endast fylld av YouTube vars intäkter påstods gå till välgörenhet? Eller spelar du bara korkad?
Välkommen till verkigheten, jävla pucko!

Och om det senare visat sig att det var bluff och Metro hölls som ansvarig hur hade tongångarna varit då !?.

>SideShow Surfer
Den negativa uppmärksamheten kring Jack, om det visat sig vara en bluff, hade förmodligen skadat både hans rykte och förutsättningar att tjäna pengar som författare, vilket i sig motverkar det scenario du beskriver. Detsamma gäller Makan Amini som är politiskt aktiv och skulle förlora mycket på att avslöjas som bluffare.
>Bussige Berra
Jag gillar inte din ton. Du får gärna utveckla dina tankegånger och eventuellt tillföra något i diskussionen (ibland sker mirakel tro det eller ej). Annars betackar jag mig för den typ av kommentar du gjort. Det är ok att du är anonym såklart, och med tanke på ditt sätt att formulera dig förstår jag varför. Du är ett troll.

Enligt de uppgifter jag har fått så stängdes knappast Jack Hansens blogg ner på grund av att han utfäste att skänka intjänade medel till välgörande ändamål. Bloggen stängdes ner på grund av att alla larm i hela systemet sa ifrån. Bloggens trafik var nämligen autogenererad, dvs trafiken skapades genom automatiserade robotar och liknande.
Den enda blogg som har stängts på grund av att välgörenhetsorganisationers logotypes har använts utan tillstånd är Makan Haminis blogg ”Miljonen”. Alla andra så kallade välgörenhetsbloggar finns kvar, alltså de som inte olovligen använder sig av organisationers logotypes eller varumärken. Se t ex metrobloggen.se/godhet.

Automatisk trafik? Kolla den här statistikkurvan:
http://www.tailsweep.com/partners/textnu_allt_du_vill
Den bevisar såklart ingenting och kan såklart ha många naturliga förklaringar. Men den är definitivt intressant. 🙂 En till synes ihållande femdubbling av trafiken från en dag till en annan är ju tämligen ovanligt. (T ex en Slashdot-effekt klingar ju av ganska snabbt.)
Änne ett argument för att skrota sidvisningen som mätmetod och betalningsgrund.

Jasmus. Tidpunkten motsvarar den tidpunkt då Jack börjat kommentera bland annat på min blogg (vilket brukar generera ett antal nya besök för den som gör det). Så visst – han kanske lurar alla. Men fortfarande kvarstår frågan: varför är Metrobloggen inte bättrepå att kommunicera sånt här?

Hej allihop!
Nog om Metro. Jag förlåter dig för den uppenbara lögnen, Karolina. (Autogenerera trafik via robotar, hur gör man det egentligen? Någon som vet? Bison, kan inte du skriva nåt om det?)
Magnus:
Hälsa Ali Esbati att hans blogg är tråkig som ryskt snus.
Rasmus:
Är du avundsjuk? Kom igen, du kan också öka trafiken till din sajt (som för övrigt är en av mina favoriter)! Jag lägger dig i min Blogroll nu så får du lite klick via min sajt.
Bussige Berra:
Det är killar som du som gör att allt fler stänger av kommentarfunktionen på sina bloggar och börjar fundera på om man ska låta bli att göra goda gärningar för andra.
Anledningen till att min trafik femdubblats är att jag började jobba med min blogg igen. Dvs fylla på content. Ofta. Och sedan berätta det för hela världen på olika sätt.
Jag hade haft Text.nu halvvilande alldeles för länge och levt gott på att dominera sökresultaten för sökord connectade till yrket copywriter. Men för ett par veckor sedan bestämde jag mig för att jobba heltid med bloggen. Suget att skriva var tillbaka.
Svårare än så är det inte. Jag släppte även en bok som heter ”55 idéer för att snabbt öka trafiken till din sajt” för ett par veckor sedan och då kände jag att jag var tvungen att leva som jag lär, dvs ha en välbesökt blogg. Så jag betar av mina egna råd – ett i taget.
Målet nu är att komma i kapp Familjen Schulman. Fast utan backning av Aftonbladets interna länkning.
Så de höga trafiksiffrorna till Text.nu beror enbart på att jag nu har 4 olika RSS-feeds som uppdateras varje timme som gör sökmotorernas algoritmer våta av kärlek. De får springa fram och tillbaka mellan min URL och Googles superserver.
Sedan har jag reggat mig i ett par hundra webbkataloger, använder mig av intressanta YouTube-klipp för att hjälpa folk att få mer information och inspiration, jag pingar alla inlägg hos Knuff och Twingly och 50 andra pingtjänster, sätter etiketter/tags på det mesta, är aktiv i andras kommentarfält (det är väl inte att luras, Deep Ed?), skriver starka indragande rubriker som gör att folk blir sugna på att läsa/klicka (man är ju gammal copy), plus – och detta är det viktigaste: Jag använder mig av ett bloggverktyg som har bästa sökmotoroptimeringen på marknaden.
Och sedan gör jag 45 saker till. Men de får ni läsa om i min bok. Ja, om ni också vill få ökad trafik.
Kram på er, bloggsverige!

Jack:
All heder till dig om det finns en naturlig förklaring. Jag är snarare nyfiken än avundsjuk. Tillväxten brukar enligt min ringa erfarenhet ske gradvis (exponentiellt som mest (om sajten är viral), linjärt som minst). Ett extremt hopp från en platå till en annan på bara ett dygn är helt enkelt något jag aldrig sett förut. Men man lär sig nåt nytt varje dag antar jag.

deep|ed. Du är ju av samma skrot och korn som Jack men jag har inga problem med dig. Jag antar att jag upplever det som sympatiskt att din blogg på något sätt är lite konfrontativ och att din ton inte är så inställsam. Trots att du förmodligen skulle bygga ett ”bättre” varumärke för dig själv om du köpte Jacks bok och lade krutet på att kommentera på rätt bloggar (tillräckligt intressant men inte för provocerande), leta portaler och kataloger och skapa massa flöden som får Google att flöda. Du delar dock den där ”allt är tvådimensionell politik, du är dum -> du är vänster”-genen, men det är lugnt.
Jack Hansen: Jag känner mig nödgad att ge dig rätt, men egentligen har jag ingen aning om hur Esbatis blogg är nuförtiden, jag har sedan länge avfärdat honom som enkelspårig dogmatiker. Ungefär som du gjort med mig. Jag gav dig dock en type-in på text.nu så nästa gång du sitter på Google Analytics och kollar på direkt trafik så kan du tänka på mig och skicka mig ett litet virtuellt tack!

Magnus. Jag ligger topp tio av länkade bloggar på Bloggportalen, jag tillhör konstant 20 och uppåt på knuffs listor. På Twinglys (ifrågasatta) listning av Q2 hade jag båda mina bloggar med på topp 10 inom media-segmentet. Så oroa dig inte – jag har nog med läsare. Och vad gäller att köpa Jacks böcker så brukar de dimpa ner. Vi råkar liksom vara i samma bransch och tidigare i samma skrå. Numera är jag dock konsult just inom varumärken och jobbar både med företags- och personliga varumärken. Så jag har skapat det varumärke som jag är intresserad av att ha. Som deep.ed. Och jag kommenterar det jag tycker är intressant att kommentera – inte för att generera mer trafik. Eftersom jag faktiskt är måttligt intresserad av det. Jag blir glad när jag når upp på listorna – eftersom det visar att även en blogg som bygger på rent och skärt intresse för allmänna frågor faktiskt har en plats bland alla modebloggar och skitsnacksbloggar. Och att en blogg som inte är översållad med Adsense-reklam eller tradedoubler-reklam faktiskt fungerar. Så – efter att du sopat klart – kanske du ska göra lite research innan du uttalar dig om vad jag ska göra.

deep.ed, du behöver inte bli så defensiv, jag är väl medveten om att du är en topplistebloggare. Jag försökte ge dig lite försiktig cred eftersom du skriver:
”Och jag kommenterar det jag tycker är intressant att kommentera – inte för att generera mer trafik. Eftersom jag faktiskt är måttligt intresserad av det.”
Vilket gör att du framstår som sympatisk mitt i all din osympatiskhet. Det var på så sätt jag jämförde dig med Jack, vilket jag gjorde eftersom du stövlade in på hans sida efter min lilla tirad. Ska vi fortsätta dansa tills du fått fler komplimanger på Jacks bekostnad eller ska vi säga godnatt?

”Och långt ifrån den anda och själ som Jan Stenbeck lade in i Metro när han startade företage” … Kan vara värt att veta att Janne Stenbeck också är känd som mannen som stämde sin egen syster… så vilken anda tror Jack H att han talar om 😀