Receptet på framtidens kvällstidning

Fördjupning offline och nyheter på webben, samma redaktion för både nätet och tidningen, samt mer produktion av ljud och rörlig bild. Det är Aftonbladets nye chefredaktör Jan Helins recept på framtidens kvällstidning. I alla fall enligt Resuméräven Leif Holmqvist som skrivit en krönika om kvällsdrakens situation.

Ur krönikan:
"1. Papper och webb integreras, redaktionerna slås ihop och Aftonbladet kan spara.
2. Innehållet på nätet utvecklas mot mer av rörlig bild och interaktivitet.
3. Innehållet i tidningen vrids från nyheter mot feature i vid
mening, med fler berättelser och profiler som tycker och interagerar
med ”sin” publik."

Även om strategin inte är speciellt vågad är den ett tydligt tecken på var både Aftonbladet och många andra tidningar är på väg. Nätet passar bra när det gäller snabbhet och bredd. Tidningar (både dagstidningar och magasin) blir platsen för uppsamlingen, filtreringen, de långa reportagen och känslan av döda träd på köksbordet. I alla fall några år till, innan nätet tar över även det segmentet med hjälp av ny teknik.