Live från Stanford: Framtidens journalistik är superlokal

Hur påverkar sociala medier traditionell journalistik? Frågan är gammal men alltid relevant. Irina Haltsonen praktiserar på GigaOM i San Francisco och jobbar vanligtvis som journalist hos Twingly-kunden Helsingin Sanomat i Helsingfors. Under sin dragning beskrev hon den bild vi vant oss vid att se. Hur läsarna överger papperstidningarna (1,4 miljoner har försvunnit från de 20 största tidningarna i USA de senaste åren) och hur ”small media”, bloggare och medborgarjournalister är de nya konkurrenterna när mediahusen går online.

Samtidigt minskar tidningarnas intäkter från annonser när sajter som Craigslist, E-bay samt olika typer av mäklartjänster använder nätet för att låta människor göra transaktioner mellan varandra – helt utanför tidningarnas spalter.

I den efterföljande paneldebatten deltog Harry McCracken, redaktionschef på PC World samt Carolyn Pritchard, chefredaktör på GigaOM.

Harry McCracken talade om vikten av att vara relevant för läsarna. ”Om ett år förväntar sig läsarna helt andra saker av oss på webben. Vi blir aldrig klara utan måste förändras hela tiden.”

På GigaOM är skribenterna experter och Carolyn Pritchard talade om hur det handlar om att tillföra värde till nyheterna. Alla kan hitta information inom tech-området från tusentals källor, och då gäller det att tillföra värde till den information som alla redan har tillgång till.

Idag förväntas det att journalister inte bara ska kunna skriva, utan även producera podcasts, webb-tv, bilder etc. Den förändringen kan många äldre journalister ha svårt att följa med i. Enligt Harry McCracken så är inte lösningen att bara utbilda de gamla journalisterna utan lika mycket om att få dem att konsumera de nya formaten. Genom att se bra gjord webb-tv förstår man hur man själv kan göra.

Framtiden för tidningarna då?
Enligt Carolyn Pritchard är ryktet om dagstidningens död betydligt överdrivet. Hon tror på det superlokala. Internationella nyheter kan vi få från källor överallt, men det riktigt lokala kan inte vem som helst producera. Där tror Carolyn att lönsamheten finns i framtiden.