Dongel eller inte dongel (en chatt om operatörer som äger våra relationer)

"Det finns ju en frihetskänsla i att vara frikopplad från bindningstid"

Det är söndag eftermiddag i Sommarsverige. Från min balkong kan jag se klipporna vid Tantolunden på Södermalm i Stockholm. Där sitter människor och solar. På gångvägen strax bakom flanerar turister och Stockholmare sida vid sida. Semesterperioden har nått sin kulmen och bloggdöden blir nästan en skrämmande verklighet när allt fler bloggare meddelar att "nu får det vara nog med bloggande på ett tag, vi ses i höst". Men det finns inte tid att ta det lugnt.

Johannaogrenfredrikwass
Själv blir jag engagerad i en spontan diskussion med Johanna (grundare av Bokhora.se och Lillagumman.se) via Gmail-chatten, efter en jaikutråd på ämnet mobillösningar.. Donglar, simkort, operatörer, abonnemangsvillkor och mobilt bedbrand. Det är viktiga saker i en nätmänniskas liv en söndageftermiddag i juli. Och det är våra relationer som står på spel. Spot on eller ute på hal is? Bedöm själv. Den oredigerade diskussionen:

johanna: tycker du har lite poäng i det här med att gå iväg med mobilen och ändå vara uppkopplad
fredrik:  mm. det känns som att modem via mobilen låter praktiskt på pappret, men att det i praktiken kommer uppstå situationer när det blir krångligt. Det bästa vore ju att ha ett tvilling-simkort och köra allt på ett abonnemang eller nåt.
johanna:  avancerat men sant. jag och judith har båda tre-dongar och är lite halvmissnöjda. tycker telia verkar bäst, apropå dongar alltså.
fredrik:  operatörerna är duktiga på att hitta digitala "tullar" där de kan stå och hiva in pengar. Tekniken finns ju där för att lösa alla våra problem, men de vill inte släppa till.
johanna:  men varför skulle de vilja om de inte behöver och kan tjäna det dubbla? som om man själv skulle fakturera hälften för att det tar halva tiden att göra.
fredrik:  men det krävs att det kommer en aktör som Ryanair typ och vänder upp och ner på branschen. Men så länge infrastrukturen är så pass dyr så går det inte.
johanna:  nej, sant
fredrik:  dvs. ingen liten aktör har råd att dumpa priserna, för de måste köpa tillgång till nätet från typ Telia eller annan stor aktör.
johanna:  man tycker ju att 3 borde ta på sig rollen som utmanare, men de börjar också bli så pass stora och etablerade. har inget behov av underdog längre, som i början.
fredrik:  ja, precis.
fredrik:  Ok. Sweetness. Det lutar åt Telia tror jag. Gratis hela 2008. Men låååång bindningstid sen (ett år till). Alltså inte så långt, men ändå. Då kanske man sitter med en iphone och surar över att man har bundit sig. Je je. Så är det alltid.
johanna:  exakt, man måste våga lite ibland
fredrik:  haha! Ja, speciellt när det handlar om donglar.
johanna:  haha jaaa, de stora livsfrågorna. vad ska man göra med den där jäkla iphonen? ska kolla m telia om man får testa. men liksom, den kan välan inte ens mms:a?
fredrik:  det som är dess fördel är ju surfningen. it’s all about surf-upplevelse.
johanna:  ja, men cepedyrt
fredrik:  Resten är som hos andra känns det som. Fast snyggare, coolare och bättre. Men ändå. Rent tekniskt finns det begränsningar. Dålig kamera t.ex. Jag fotar mycket
johanna:  ja svårt det här
fredrik:  Det är inte alltid bäst att lyssna på "super users".
johanna:  no
fredrik:  Jag vet att det kommer bli en iphone så småningon, men jag har ingen brådska. Livet handlar inte om mobilmodeller som tur är (det handlar om dongel eller inte dongel).
fredrik: Får jag blogga vår chatt?
johanna:  haha ja, of course
fredrik:  på bisonblog?
johanna:  jao
fredrik:  sweet.
fredrik: den verkar bra den där luren. det man saknar är ju alla apps som nokias s60-plattform tillåter…
johanna:  tycker du?vilka apps? I only need g-mail och så att jag kan despofacebooka. förlåt, tredje generationens mobila nätverk, vad är det för språk?
fredrik:  3G?
johanna:  man kissar ju i brallan
fredrik:  haha
johanna:  de försöker ju bara luras. tredje generationen låter ju liksom bättre än 3G. 3G låter så vanligt
fredrik:  precis. det är mycket konstig copy i den där branschen
johanna:  man kanske skulle slå sig på en karriär som mobilcopywriter
fredrik:  det är ett framtidsyrke
johanna:  det är ju det jag säger. svenskarna har tappat sin läsmojo.
fredrik:  har vi nånsin haft någon?
johanna:  vi klarar inte ens av att läsa mobiltelefonspecar längre. för att inte tala om när räkningarna sen kommer.  då fattar vi inget och telefonen som skulle kosta 199 kostar helt plötsligt 599
fredrik:  men är det inte onödigt tillkrånglat då?
johanna: jo, såklart att det är, men det är ju inte så jävla svårt ändå
fredrik:  nej. men allt bygger på bindningstider och "dolda" kostnader. men en säljare jag snackade med menar att det är på väg bort, eftersom det inte går att sälja mobilerna med samma subventionering längre. då blir själva abonnemangen säljargumentet, inte telefonens låga pris.
johanna:  intressant!
fredrik:  mm, men vi är ju på väg mot flatrate på allt för alla. bara en tidsfråga innan folk vaknar upp ur "samtalsminuter"-sömnen.
johanna:  ja. och det här med att vi precis som med böcker och cd-skivor egentligen struntar i vem som är operatören, så länge vi får den telefon vi vill ha. de flesta väljer ju ändå abb och op efter telefonmodell. eller har i alla fall varit så traditionellt.
fredrik: det finns ju en frihetskänsla i att vara frikopplad från bindningstid.
johanna:  jag älskar den kommentaren, det är som poesi. förr handlade frihetskänslan om helt andra saker, nu handlar det om att inte ha bindningstid på abbet.
fredrik:  mobiloperatörerna äger plattformen för våra relationer. självklart blir deras villkor viktiga. Det är som att ha en restaurang och tvinga gästerna att återkomma i 18 månader för nedsatt pris.
johanna:  haha
fredrik:  Du får betala extra för att äta på andra restauranger. Och inom bindningstiden måste du fortsätta äta på samma ställe. Men eftersom dina vänner och familj bara går att träffa på en restaurang måste du välja. Du måste välja en av alla restauranger även om maten smakar ungefär likadant överallt.
Ni kan ses på andra ställen också såklart, men restauranger är ett smidigt sätt att hålla kontakt på.
johanna:  det är ju egentligen helt sjukt vad vi accepterar. men, du kan ju ändå kommunicera med de av dina vänner som sitter på andra restauranger.

6 kommentarer

Jag skulle aldrig köpa en dongel. Mobil funkar suveränt och jag kan använda den som vanligt under tiden.
När det kommer till appar för SE lurar så fins det en uppskö av praktiska Java appar tillgängliga (getjar.com). Själv använder jag mest GMail, Google Maps (som har inbyggd positionering för SE telefoner) och Opera Mini.

Har ingen knäckt en såndär 3G-tvål och kollat inuti? Gissningsvis finns där ett SIM-kort i någon form, det blir för dyrt att lösa det på nåt annat sätt.
Rent marginalmässigt är dock SMS den stora kassakon. Finns i alla GSM-system, tar ingen plats i näten, kostnaden för operatören är försumbar och pris hos konsument är skyhögt. (Flera tusen per megabyte i datakostnad.)

@eff: Ja, en dong är en mobil utan knappar liksom. Sim-kortet sitter på en liten släde som man kan ta ut.
Nu har jag till slut fixat en lösning. Det blev ett tvilling-simkort, så allt hamnar på samma abonnemang, oavsett om jag survar via en dongel eller surfar direkt i mobilen. Det blev Telia som operatör med deras Bingo-abonnemang för mobilen och fri surf ovanpå det.

Ah, okej. Rätt vettig lösning ändå. Även om jag är lite tveksam till vad man får för fart på 3G-data egentligen. HSDPA lovar högt, men det krävs ju att man är i princip helt ensam på en basstation för att det ska gå som snabbast.
Jag har kört lite 3G med min P1i (som ej klarar HDSPA) och det är i ärlighetens namn ingen vidare hastighet. (Sen suger hela webbupplevelsen på ett imponerande sätt också, även om Opera Mini nästan lämnar mig utan mentala skador.)

Ni snackade om hur ”de” försöker mjölka kunder på pengar. Ett exempel är ju AT&T. De såg ju till att Apple ströp NetShare-appen som gjorde att man kunde använda iPhonen som modem. För de tar ut en extra avgift för just den funktionen. Tycker jag är lågt. 3G är segt, men det ger mig ändå möjligheten att hålla igång mail och andra mindre krävande aktiviteter på språng.