Västerbron for life

Västerbron

Jag andas tungt på cykeln i regnet. Trots att det bara är början på augusti känns hösten oroväckande påtaglig. Jag närmar mig krönet på Västerbron när jag ser polismannen som går långsamt framåt med ryggen mot mig. Det är någonting där framme. Det är någon. Polisen vinkar till människor på Långholmssidan av bron att stanna. Själv har jag Kungsholmen i ryggen och bromsar slirigt i regnet. Jag ansluter till tre personer som också väntar. Då ser jag mannen som står en bit bort, utanför räcket. Han vaggar framåt, nedåt. Synen är den deppigaste på hela sommaren. Jag förstår att han valt den här dagen. Trist grått regn, vinter up ahead och tusen andra skäl.

Du som lyssnat på mitt sommarprogram vet vad jag tänker. Jag älskar Västerbron. Jag tröttnar aldrig på den, men den är också farlig. Det är dock för tidigt att halka. Jag önskar av hela mitt hjärta att mannen utanför räcket ska förstå det. Polismannen har kommit lite närmare nu. Situationen ser lite mer avslappnad ut. Men det är svårt att avgöra så här på håll. En annan polis stänger av biltrafiken och uppmanar alla andra att ta andra vägar. Jag vänder och cyklar tillbaka. På vägen stannar jag till hos alla jag möter och säger "Bron är avstängd. Det är en kille som står utanför räcket och kanske tänker han hoppa."

Och det där olustiga krissamförståndet inträder. Och människor ser varandra i ögonen. Och människor tar hand om varandra. Men inte killen utanför räcket. Han är ensam. Och regnet fortsätter regna. Och jag cyklar hemåt.

(Bilden ovan tog jag en kall vinternatt på väg hem över bron)

Markus Krunegård hatar Västerbron. Jag älskar den i vanliga fall. Men i eftermiddag kan jag hålla med honom.

"Västerbron I hate walking on you
It’s six in the morning you make me think of falling
Västerbron you show me such great heights
I’m out of my mind you make me think that I could fly if I tried"

2 kommentarer

Jag bor i närheten och följde dramat från balkongen. Efter ungefär 20 minuter utanför räcket tar han sig plötsligt över kanten och blir hängande i båda armarna från bron. Otroligt obehagliga sekunder. Plötsligt svingar han sig upp igen. Strax efter det klättrar han över räcket, blir kramad av polisen och de går tillsammans bort till de väntande polisbilarna.