Den genomsnittlige svensken – en person att räkna med

Per Robert Öhlin skriver mycket underhållande och belysande om bristen på förmåga hos journalister (och andra kommunikatörer) att sätta siffror i relation till läsaren, eller tittaren. För hur fort simmar Michael Phelps när han sätter världsrekord för sjunde gången? Eller hur snabbt springer en maratonlöpare av världsklass? Vi måste sätta allting i perspektiv till den genomsnittlige svensken. Då händer det saker med siffrorna. De får liv och lyfter rapporteringen:

"Om en vanlig genomsnittlig svensk skulle springa för allt vad tygen
håller skulle de bara orka hänga med en maratonlöpare av elitklass
ungefär 200 m. Sen skulle han falla ihop av trötthet, medan
maratonlöparen fortsätter med samma fart i ytterligare 40 kilometer.
Den genomsnittlige svensken skulle alltså bara hänga med i knappt fem
procent av loppet. Så bra är maratonlöparen."

Per Robert Öhlins inlägg är långt och läsvärt. Mitt förslag är att du läser om alla andra exempel i stil med ovanstående och tänker på dessa nästa gång du genomför sifferexercis i spalterna, på bloggen, i pressmeddelandet eller på forumet.

1 kommentar