Sociala operativsystem – låt oss definiera det

Networks
Jag funderar på sociala operativsystem. Termen är relativt oanvänd och det jag menar när jag använder begreppet är olika plattformar som fungerar som bas för vårt sociala liv på nätet. Det handlar inte om enstaka communities eller sociala tjänster som till exempel Flickr eller Youtube. Nej, det närmsta vi kommer i dagens läge är antagligen Facebook, trots att även den plattformen saknar vissa funktioner för att kunna vara ett socialt operativsystem i den bemärkelse jag tänker på.

Det här inlägget liknar det jag skrev om social valuta förra året i bemärkelsen att det inte är ett slutet resonemang utan snarare en bunt med frågor. Jag har dessutom skrivit inlägget parallellt med en diskussion på Bloggy där jag bett mina kontakter komma med input.

Min definition på ett socialt operativsystem, och nu spånar jag verkligen bara fritt:

  • Lagrar personlig profilinformation om användaren i form av både inmatade uppgifter från användaren själv samt andra medlemmar i systemet.
  • Delar och utbyter personlig profilinformation med andra sajter, tjänster och användare.
  • Har möjlighet för oberoende aktörer att skapa funktioner och tjänster som används inne i systemet, likväl som på externa sajter.
  • Fungerar som det viktigaste navet i användarens onlineilv och är den plats användaren oftast utgår ifrån vid social interaktion online.
  • Är plattformsoberoende och en del av molnet.
  • Kartlägger användarens konversationsstartare och vilka som har högst facerank. VIsar sociala grafer över dessa.

Jag bollade som sagt upp frågan på Bloggy förra veckan och diskussionen tog fart. Jonas Lejon, grundare av nyss nämnda mikrobloggtjänst säger:

"Ah! Jo det vore ju underbart om allt var en och samma plattform. Öppna standarder kommer nog att ta oss dit. Tänk om du hade ett operativsystem som automatiskt föreslog vilka låtar du kanske gillar utifrån vad du lyssnar på (finns en svensk startup som matchar ihop människor utifrån filer på datorn) eller inbyggt stöd för att spara allt i molnet? Eller att bara använda tjänster som erbjuds gratis av molnet Du vill redigera en videofilm? JayCut finns då på "startmenyn" och körs i Adobe AIR"

Morris Packer, som jobbar med mobila medier hos Bonnier och även trendspanar en del, säger:

"Det finns djupa fallgropar att fylla igen – särskilt när det gäller outalade önskemål. Men visst, om urvalssystemet dessutom kollar vilka lösningar min vänner använder kan det bli spännande. Man installerar "datorn" genom att koppla ihop sina "Google-connect"- och "Facebook-connect"-konton."

Enligt mig måste ett mål med det sociala operativsystemet vara att det gör mycket av det som idag kräver multipla inmatningar och aktiva val för att sköta. Typ musiksmak, intressanta bloggar och ämnen, ofta förekommande diskussioner, taggar, trådar, whatever. Och sen bara kapaow! så får man allt serverat på en skinande blank sajtbricka.

Bea och Leth undrar om det fortfarande kommer finnas plats för att göra aktiva val och förändra sin nuvarande smak, när allt sker automatiskt? Enligt min mening gör operativsystemet själva administrationen av valen lättare, inte valen i sig.

Mattias Aspelund lyfter en intressant aspekt där han pekar på att våra smakpreferenser antagligen är viktigare än våra vänkluster:

"Det är intressantare att hitta saker utifrån smak än att identifiera vänkluster – dagens vänkluster är oerhört små och därmed inte så intressanta ur varken användar eller annonsörperspektiv – smakklustren är större och innehåller mer information."

Martin Källström är vd för Twingly och säger sig inte känna till något webbläsarbaserat operativsystem (på utvecklingsnivå) som faktiskt bygger in en koppling till användarens sociala nätverk från grunden.

Karl Skarman pekar även på identitetsaspekten. Hur ska det sociala operativsystemet hitta alla ens kontakters information och mönster när vi använder olika alias, användarnamn etc. på olika sajter och tjänster? Och även om det går, vill vi verkligen koppla allt vi gör online till en enda identitet? Jag tror att många resonerar olika i den frågan.

Ingen tjänst klarar att göra allt som jag vill att ett socialt operativsystem ska göra idag. Men om jag skulle göra en liknelse så blir det något i stil med att Facebook, Totiki, OpenSocial, Gmail, Bloggy och CoComment integrerades till en tjänsteplattform.

Varför jag skriver inlägg om teknik när jag inte har nån som helst koll på området vet jag inte. Antar att jag gömmer mig bakom argumentet att jag bara har en förnimmelse av hur jag vill att det ska fungera, inte hur man ska ta sig dit.

Precis som med molnet i övrigt så kommer självklart de stora kommersiella aktörerna slåss om att äga tekniken och infrastrukturen för vårt sociala operativsystem, precis som att Windows eller Mac OS är grunden i väldigt många internetanvändares dagliga onlineliv.

Jag uppmanar dig som läser att bidra med din input när det gäller hur  jag kan tänka vidare kring sociala operativsystem. För jag känner att det handlar om väldigt mycket mer än Facebook, även om det är den sajten lätt poppar upp när man hör begreppet.

(Bild: M.Keefe, Creative Commons)

3 kommentarer

Låter fantastiskt. Men vad tror du exempelvis Facebooks använder Facebook utan att besöka sajten? De får inte in sina reklam-money och det blir en ip-ban. Stäng dörr, och tjänsten är så gott som onödig.

På ett sätt låter det fantastiskt – på ett sätt skrämmande. Jag fastnar för VILL vi verkligen koppla allt vi gör online till en enda identitet? Det finns ju en anledning till att man använder olika plattformar med olika användaruppgifter – nämligen att dessa plattformar har olika funktioner. Jag ÄR ju olika varianter av mig själv på olika ställen online precis som i verkliga livet.