Spotify finns inte om tio år

Spotify får det svårt i framtiden. Det tror Kalle Magnusson från Digital Renaissance. I ett blogginlägg spekulerar han kring hur musik distribueras om tio år. Och det är inte via Spotify eller liknande tjänster enligt honom. Given måste-läsning (dock bara tillgängligt i min RSS-läsare för tillfället, vet ej varför):

"Vad kommer då att finnas istället? Säkert en hel mängd med liknande
streamingtjänster, men de kommer också, förr eller senare, att råka ut
för samma problem som Spotify går mot… En helt annan linje som istället
är betydligt trevligare att fantisera om för en musikälskare, är att
det vid år 2020 kommer finnas hårddiskar, överkomliga för vanliga
konsumenter, som är så stora att all musik som någonsin har spelats in,
ryms på dem. All musik som någonsin spelats in. På en hårddisk. En
liten musikspelare i jackfickan blir plötsligt en – helt komplett –
motsvarighet till Spotify. Hur det kommer att förändra synen på musikbranschens kataloger/kulturarv kan nog ingen säga idag"

Personligen tror jag att streamingtjänsterna har mycket att tillföra mer än att bara ge oss låtar rakt av. Kopplingen till nätet är en styrka och inte en svaghet. Det är också skönt att allt finns i molnet och inte på en lokal hårddisk som kan gå sönder. Men scenariot som Kalle Magnusson målar upp känns inte helt otroligt och det är ju inte bara musikindustrin som kommer att påverkas av att lagringsmedierna blir oändligt mycket mindre och effektivare än idag. "Här, varsågod, hela internet i fickan."

7 kommentarer

(Jösses vad mycket externa beroenden du har på din blogg. Det tog mig en evighet att ladda webbsidan för att till slut få upp kommentarsfönstret. Titta gärna här: http://tools.pingdom.com/?url=http://bisonblog.blogs.com/blog/2009/03/spotify-finns-inte-om-tio-%25C3%25A5r.html&treeview=0&column=objectID&order=1&type=0&save=true )
Detta är ju ingen ny tanke. Jag publicerade tanken redan för tre år sedan här: http://pawal.blipp.com/musik/12-petabyte
Och Digital Renaissance-inlägget verkar vara försvunnet.

Jag måste ställa frågan. Vad händer med tillgången till musik i fall spotify plötsligt försvinner, går i konkurs eller bara blir av med något avtal med något skivbolag och måste ta bort just din favoritmusik.
Just därför vill jag ha min musik på min lokala hårdisk. Därifrån kan det inte plötsligt försvinna. (Sedan kan det vara bra att ta en backup då och då så man är skyddad mot hårddiska krasch)

Visionen om att all världens musik skulle kunna rymmas på en enda hårddisk om 10-20 år är kanske inte helt orealistisk, men musik är i allra högsta grad en färskvara för många, och det släpps ofantligt mycket nytt varje dag. Hur kommer denna musik nå ut till oss konsumenter?