Du är en cyborg

Expressens nyhetschef Johan Wester dog tragiskt i en trafikolycka i Thailand i helgen. Chefredaktör Thomas Mattssons avskedsord innehåller två olika referenser till Facebook. Jag vet inte. Det kändes bara som något slags tecken i tiden. Om man gör ett nedslag just nu och just här och försöker förstå hur människor definierar sig själva och varandra så kommer kanske Facebook att spela en roll i det?

Fundera på när ett varumärke eller ett företag slutar att bara vara konsumtion och även blir en del av livet, en del av vad det innebär att vara människa. Jag har inte tänkt klart kring det, men för att uttrycka mig milt: Något håller på att hända med oss människor på ett större plan än att vi kan dela filer eller chatta i ett messengerprogram. Teknik integreras i våra relationer på ett mycket mer komplext sätt en tidigare (då tekniskt upphöjd kommunikation mest handlade om telefonsamtal eller pappersbrev)

"Men nu när hjärtat inte klappar längre, då finns alla vänner med minnen kvar. Och de är många, 541 stycken bara på Facebook.
[…]
Johan Wester, med sitt välanvända pass och sin sällsynta förmåga att
lära känna alla, var en positiv person och på Facebook slog han
faktiskt fast: "Jag tror på änglarna."
Hela inlägget.

Internet växer organiskt, precis som ett träd med grenar, eller rötter om man så vill. Och kanske kan vi lättare förstå vad som håller på att hända om vi tänker på det i termer av mänsklig evolution snarare än tekniska framsteg. Att finnas online blir en del i att vara människa. Att vara människa innebär att finnas online.

Definitionen på en cyborg är en organism som har både organiska och articifiella system. Med våra onlinetjänster, mobiltelefoner, mobilkameror, mp3-spelare, pacemakers eller headsets så skulle nog Clynes och Kline definiera oss som tvättäkta cyborger.

4 kommentarer

Håller med. Alla personliga data vi interagerar med på nätet är ju verkligen en del av oss. Inte minst som ett förlängt minne. Man lägger inte kraft på att minnas sådant som ändå finns bevarat på webben när man behöver det. Bara det gör ju oss till cyborgs.