Stadsbor bättre än lantisar – på nätet

Det tål att upprepas. Det här med att sociala medier innebär mer kontakt, mer umgänge, mer fysisk verklighet, inte tvärtom. Jag blir glad när jag läser Martin Gelins krönika i Dagens Media som återigen bekräftar bilden. I krönikan beskriver han guruförfattaren Malcom Gladwells internetmotstånd på ett intressant sätt, samtidigt som han än en gång säger det som behövs sägas. Det handlar inte om antingen eller utan både och.

Jag gillar även hans utläggning om städernas betydelse för den digitala kommunikationen, eller snarare tvärtom. Det kanske kräver ett helt eget inlägg, men jag slås ofta av storstädernas fördelar när det gäller saker som miljöpåverkan, sociala kontakter, resurseffektivitet och andra aspekter.

Som Harvardprofessorn Edward Glaeser förklarar i sin briljanta nya bok ”The Triumph of the City” finns det ett samband mellan den digitala revolutionen och snabbt växande storstäder. Ju närmare vi bor varandra, ju oftare vi träffas, desto mer intensiv är den digitala kommunikationen. Gladwell och Smith begår samma grundläggande misstag som otaliga svenska teknologidebattörer gjort före dem, i och med att de ser på mänskliga interaktioner och ny teknologi som ett nollsummespel. Om vi tillbringar mer tid på Facebook måste det innebära att vi träffas mindre. I själva verket är det förstås precis tvärtom.

Läs hela krönikan ”Så sabbar man ett varumärke” på Dagensmedia.se.

Och ja, självklart måste vi vara kritiska när det behövs och inte enögt omfamna all ny teknik och alla nya sociala tjänster bara för att de är just nya. Och mänskliga problem försvinner inte på nätet. De kan både förstärkas och skifta form. Men  jag kommer aldrig att acceptera en världsbild där fler kontakter och och diskussioner mellan människor ses ses som något dåligt, oavsett om de må vara än så ytliga som en statusuppdatering. Du kanske tycker det är en banal händelse när någon uppdaterar sin Facebookstatus. För mig är det ett av de viktigaste verktygen för mänsklig förståelse och insikt om varandras liv och perspektiv. Japp, precis så pretentiös är jag.

Relaterat: Hur påverkas vårt sociala liv av webben?

3 kommentarer

Nu är jag ju jättesen på den här bollen (I blame the newborn) men jag håller helt med. För är det inte jätteuppenbart att när människor som i vanliga fall är rätt aktiva på nätet helt plötsligt börjar ändra handlingsmönster så har det oftast hänt något som gör dem mindre sociala även IRL. Eller vice versa. Man kan läsa ut mycket ur både inaktivitet och aktivitet.