Pajkastning på Techcrunch visar dess särart

Building43 Launch at TechCrunch

Foto: Rick Bucich (CC BY-SA 2.0)

De senaste veckorna har den populära och i startupkretsar välkända sajten Techcrunch drabbats av avhopp, maktspel och allmänt kaos på redaktionen sedan det stod klart att grundaren Mike Arrington tvingats bort från sajten. Detta sedan AOL (som köpte Techcrunch förra året) fattat misstycke angående de dubbla roller Mike Arrington befunnit sig i som både chefredaktör och samtidigt grundare av ett riskkapitalbolag med fokus på samma branscher som Techcrunch bevakar. Det fina i kråksången är att AOL var en av de bolag som ingått ett partnersamarbete i det nya riskkapitalbolaget (kallat Crunchfund). Jag har försökt följa med i turerna, men är inte helt hundra på alla svängar.

Vad som dock är ytterst intressant att bevaka är att redaktionen på Techcrunch inte drar sig för att berätta om hur de uppfattar situationen och den stora besvikelse många känner inför Mike Arringtons avsked. Den senaste i raden är Paul Carr som beslutat sig för att lämna Techcrunch eftersom Mike Arrington ej haft möjlighet att utse en efterträdare till sig själv i samband med att han lämnade sajten, något som enligt Paul Carr var ett villkor för att han själv skulle stanna kvar på sajten. Istället har AOL och Arianna Huffington (Huffington Post) utsett en efterträdare till Arrington, och de valde Erik Schonfeld, en av Techcrunchs medarbetare, men inte förstahandsvalet enligt Paul Carr. Istället beskriver Paul Carr hur Erik Schonfeld gått bakom ryggen på övriga medarbetare och gjort upp en deal med Arianna Huffington om att säkra en position som ny chefredaktör. Och Paul Carr skräder inte orden när han beskriver Erik Schonfelds agerande.

”Hating him for being expertly played by Arianna Huffington is like hating a baby for crying on a long-haul flight. He doesn’t understand why people are mad at him, he just wants to be fed.”
[…]
”the notion that a Silicon Valley blog should be run by a guy in New York is just ludicrous. As such, Huffington’s short-term victory is likely to prove a medium and long term disaster.”

Som du ser är det historien ganska komplex och infekterad. Men det är intressant att se hur det som är grunden i Techcrunchs framgång och det som skiljer sajten från många traditionella mediebolag, nu exponerats på ett tydligt sätt. Det personliga tilltalet, det stora engagemanget från medarbetarna och en total orädsla för att säga exakt hur man uppfattar maktspelet från insidan, dessutom publicerat på den egna sajten mitt under processens gång, är ganska fascinerande. Techcrunch är mer av ett community än en distansierad aktör, mer en spelare på planen än en domare bredvid. Och vid såna här tillfällen märks det hur mycket känslor som är i omlopp och hur starka band som byggts upp mellan de individer som utgör sajtens kärnredaktion.

En del hävdar att det som pågår är som ett sandlådekrig och att själva sajten Techcrunch är större än dess individer som just nu kivas med varandra. De kan ha delvis rätt, men samtidigt skulle inte Techcrunch vara den sajt den är om inte dessa färgstarka individer bidrog till den, vilket gör det väldigt intressant att se vad de redaktionella strömhoppen kan leda till framöver. Vinner konkurrenter som GigaOm och Venturebeat marknadsandelar eller håller Techcrunch ställningarna med nya rekryteringar?

Uppatering:

Nu har Erik Schonfeld publicerat ett svar till Paul Carr, också på Techcrunch. Inte otippat håller han inte med om de anklagelser Paul Carr riktat mot honom och pratar bland annat om att Carr ”slutat offentligt för andra eller tredje gången de senaste veckorna”. Vidare hävdar att det redaktionella oberoendet är intakt.

To suggest that Arianna appointed me editor single-handedly is untrue. Also, I want to be very clear that I accepted the editor position at TechCrunch under the condition that our editorial independence be maintained. Arianna Huffington personally guaranteed to me that would be the case and that she has no interest in influencing our coverage. Michael [Arrington] has a different opinion about what constitutes editorial independence.

1 kommentar