Vill du ha mitt jobb?

Vilken höst det har varit. Att bli uppslukad av sändningsmonstret Alltid Nyheter i Sveriges Radio är och har varit en fantastisk resa. Hela redaktionen såg varandra för första gången två veckor innan första sändningsdagen. Sedan den 3 oktober har vi sänt varje dag, dygnet runt. Från Stockholmsredaktionen har vi sänt 12 timmar liveradio per dag, utan musik. Och inga intervjuer, inslag eller annat innehåll har varit längre än 6-7 minuter, oftast kortare. Det är inte för inte som en av våra producenter beskriver tillvaron på redaktionen i termer av att ”monstret ska matas”. Samtidigt testar vi nya metoder och ny teknik samt utvärderar och utvecklar verksamheten.

Nyhetstempo på #alltidnyheter när @karinhallsten sänder från skrivbordet och @johanbostrom @magnuswestberg och @a_lanner jobbar hårt.

Ofta har vi inte mer än 15-30 minuters framförhållning när det gäller vad som kommer att hända i sändningarna vilket har skapat en flexibel redaktionell process. När jag visar det tomma men ständigt växande körschemat för personer som gör studiebesök får de ofta något skärrat i blicken. Tanken är förstås att kunna växla upp och vara snabba när det väl inträffar större nyhetshändelser, vilket vi fått tillfälle att göra några gånger under hösten.

Det har också lett till att vi med hjälp av Twitter skapat en ”interaktiv tablå” där redaktionsmedlemmarna själva skriver uppdateringar om vad som är på gång. Informationen syns både på Twitter och på sverigesradio.se/alltidnyheter. Vi använder #alltidnyheter-taggen för att skapa det gemensamma flödet.

Därför slutar jag
Alltid Nyheter skulle från början vara ett projekt under fyra månader. Ganska tidigt stod det klart att projektet blir förlängt till den 1 juni nästa år. Jag valde dock att tacka nej till förlängningen, inte för att jag inte trivs eller inte gillar både jobbet och människorna, utan för att jag hela tiden sett det som ett tillfälligt avsteg från mitt liv som frilans. Ett liv jag uppskattar och ibland saknar. Jag skulle önska att jag både kunde äta kakan och ha den kvar, för jag kommer verkligen sakna gänget på redaktionen. Samtidigt ser jag fram emot nya uppdrag och utmaningar i vår.

Det finns alltså chans att söka mitt jobb med start i mitten av januari.
Min roll som sociala medier-korrespondent tillsammans med Yasmine El Rafie har varit en intressant uppgift. Många av de trösklar och hinder vi trodde oss behöva övervinna har visat sig obefintliga, och gensvaret från övriga redaktionen har varit mycket positivt. Vi jobbar med ambitionen att bli ett självspelande piano. Redaktionen på Alltid Nyheter använder oss sociala medier-korrespondenter på olika sätt, bland annat för att:

  • Hitta nya och alternativa intervjupersoner, berättelser, perspektiv.
  • Hitta och sammanfatta nätdiskussioner kring aktuella nyhetshändelser
  • Föra ut och ”marknadsföra” innehållet i sändningarna
  • Hitta breaking news innan de kommer från nyhetsbyråerna
  • Återkoppla det som tycks om Alltid Nyheter till redaktionen
  • Agera experter inom utvecklingen på nätet, sociala medier etc.
  • Föra diskussioner med kanalens lyssnare i våra digitala kanaler.
  • Länka samman inkommande frågor eller kommentarer med berörda personer i redaktionen.
  • Sammanfatta och publicera diskussioner, utvärderingar och kommentarer kring kanalen.

Du kan läsa mer om hur vi tänker kring sociala medier i den här presentationen.

Varje dag bidrar sociala medier aktivt till Alltid Nyheters sändningar. Ibland handlar det om att fånga nya röster i Kairo, Aten, Libyen eller New York. Ibland handlar det om att sammanfatta och i sändning berätta om reaktionerna på nyhetshändelser som Assange-utlämningen, Juholt-affären, kapade Twitter-konton eller Nobels fredspris. Senast häromdagen lyckades jag hitta en person i den tyska staden Koblenz som evakuerades tillfälligt på grund av en funnen bomb från andra världskriget. Det tog 30 minuter att via Twitter både hitta och få till en intervju med personen, en uppgift jag faktiskt inte vet hur jag skulle löst utan sociala medier.

Låter det som ett kul jobb? Kontakta ansvarig utgivare och projektledare Markus Boger om du är intresserad. Då kanske du får jobba med det här fina gänget.

Tajt med space på veckomötet.

Våra redaktionsmöten är alltid trånga men hjärtliga. Vi har fler redaktionsmedlemmar än antal platser på redaktionen eftersom många går i skift från tidig morgon till kväll.

Stefan Elofsson är programledare och sänder ofta i 3-timmarspass:
@stefanelof in the makings at #alltidnyheter

Fullt hus på ett av våra första redaktionsmöten:
Hela havet stormar på @alltidnyheter

5 kommentarer