Carl Bildts uttalande om övergreppen i Ogaden-provinsen

Jag är lite sen på den här bollen, men tycker ändå att det är värt att notera Carl Bildts uttalande förra veckan om hans kännedom om övergreppen på befolkningen i Ogaden-provinsen under hans tid i styrelsen för Lundin Petroleum. Veckans Affärer-journalisten Emanuel Sidea (som för övrigt verkar ha blivit mer eller mindre permanent utlandsreporter hos tidningen) följde med Carl Bildt i holländska Haag under en konferens arrangerad av Google och holländska UD.

På plats fanns bland andra Googles styrelseordförande Eric Schmidt, USA:s utrikesminister Hillary Clinton samt ett antal nätaktivister från olika delar av världen. Artikeln tar upp frågeställningar kring världsutvecklingen med avstamp i Rysslands och Kinas ekonomier, den arabiska våren och andra händelser som spelat och spelar en stor roll för situationen det senaste året. Men frågor kring Carl Bildts roll i styrelsen för Lundin Petroleum under 2006 får också stort utrymme.

Lukas Lundin från Lundin Petroleum sa redan förra året till VA att alla i styrelsen känt till planerna på ett koncessionsavtal i Etiopien redan innan det skrevs under i november 2006 (Carl Bildt avslutade sitt uppdrag i styrelsen i oktober samma år). Svenska UD ska även ha stöttat Lundin Petroleum tidigare under året. Från VA.se:

”Det enda vi gjorde var att ha en genomgång av ett mycket stort antal olika områden. Sedermera fattades beslut om de områdena efter att jag hade lämnat styrelsen.”

Rapportens presentation spelar egentligen ingen roll, kärnfrågan är väl om du kände till att övergrepp begick i Ogaden?
”Det spelar en jävla roll! Om du säger att en rapport presenterades och den inte gjorde det. Då spelar det roll.”

[…]

”Låt oss säga att du har rätt, varför fortsätter diskussionen och jakten på dig?
”Svårt att dra allt över en kam. Men bland vissa finns det nästan ett hat mot företagande”, säger han. ”Och det är lite speciellt med energi- och oljeföretag. Det verkar som att man i Sverige tror att det finns en oljekälla under varje bensinstation.”

Hela artikeln finns bara tillgänglig i pappersversionen av tidningen eller som pdf-fil för prenumeranter, men den kortare webb-versionen är vinklad mot de avsnitt som har med Etiopien att göra.

För mer information, lyssna på några av intervjuerna i Alltid Nyheters rapportering från slutet av förra året, med anledningen av domen mot de två fängslade journalisterna Johan Persson och Martin Schibbye:
Mörk dag för svenska journalisterna i Etiopien.