Helhetsgrepp på #ethiopiaswedes

”Allt flyttade upp ett steg efter domen. De anhöriga fick direktkontakt med Carl Bildt. Kritiken blev skarpare och kom från högsta politiska nivå i Sverige. […] Det är så känsligt läge nu. Det är det första alla säger i telefon. De ringer upp igen och frågar vad som kommer att stå i tidningen och när. Även politiker och tjänstemän som aldrig skulle drömma om att be att få läsa citat eller få insyn i det journalistiska arbetet gör det den här gången.
– Det är för killarnas skull, inget annat, säger en av dem.”

Fokus rekrytering av Maggie Strömberg har gjort fredagarna lite bättre. I senaste numret tar hon ett helhetsgrepp kring de fängslade svenska journalisterna Johan Persson och Martin Schibbye, som nu suttit i etiopiskt fängelse i över 250 dagar. Läs det.

#EthiopiaSwedes på Twitter

Jag minns all bevakning av fallet som vi gjorde på Alltid Nyheter i Sveriges Radio när jag jobbade där. Hur vi ofta hade kommentarer från flera anhöriga, kollegor, experter, jurister och många andra efter varje nytt besked under rättegången. När domen föll i slutet av december jobbade jag som sociala medier-korrespondent. Så här lät det när jag sammanfattade några av reaktionerna på 11-årsdomen tillsammans med programledaren Mia Bryngelson: