Joakim Jardenberg om att bli misstänkliggjord

Jag kan bara stå för hur jag uppfattade något och beskriva det för vad det är, snarare än att utgå från bakomliggande saker jag inte känner till. Hur mottagaren (i det här fallet Joakim Jardenberg) tar till sig insikten om att någon uppfattar hans inlägg som köpta är en annan sak, men det blir inte bättre av att jag skriver raljerande när jag egentligen bara undrade hur det låg till.

Joakim Jardenberg (Foto: Tobias Björkgren)
Joakim Jardenberg (Foto: Tobias Björkgren)

I fredags skrev jag en ganska klumpig och tillspetsad fråga till Joakim Jardenberg på Twitter angående hans hyllande inlägg om tjänsten Magine (Magine First Edition – Nu blir det åka av) Jag frågade hur mycket ersättning Jardenberg fick för att skriva inlägget då jag uppfattade det som väldigt hyllande och lite ”säljigt”.

Dock hade jag inte behövt fråga på det sätt jag gjorde. Jag hade bara kunnat fråga om det existerade ett samarbete. (se hela dialogen från Twitter i Storify-flödet längst ned i inlägget).

Joakim Jardenberg reagerade starkt på min fråga som han tyckte var insinuant och oförskämd och svarade på flera av mina tweets. Vi hade direktkontakt utanför Twitter också där jag försökte förklara vad jag menade. Jardenberg spelade även in det här videoklippet där han utvecklar sina tankar kring frågan:

Jag vill vara en person som ser med kritiska ögon på det jag läser och upplever, men jag vill inte vara en sådan som dissar för dissandets skull. Den här gången formulerade jag mig dåligt och överdrivet för att göra en poäng av vad jag uppfattade som ett säljbudskap. Jag borde istället ha lyft nivån på diskussionen genom att bättre beskriva mina tankar och analys av det jag läste, och inte dragit förhastade slutsatser. Jag kan bara stå för hur jag uppfattade något och beskriva det för vad det är, snarare än att utgå från bakomliggande saker jag inte känner till. Hur mottagaren (i det här fallet Joakim Jardenberg) tar till sig insikten om att någon uppfattar hans inlägg som köpta är en annan sak, men det blir inte bättre av att jag skriver raljerande när jag egentligen bara undrade hur det låg till.

Jag försöker ofta reflektera över vilka syften och orsaker som ligger bakom det vi kommunicerar utåt, oavsett om det är en oskyldig statusuppdatering på Facebook, Twitter eller långa artiklar på en sajt eller blogg. Det kommer jag att fortsätta med. Ibland är jag ”grumpy Fredrik” och ibland är jag en glad skit, allt beroende på dagsformen. Men jag ska försöka tänka mer på hur och när jag kritiserar.

Hur tänker du?

Uppdatering 1: Internetworlds chefredaktör Magnus Höij reflekterar över journalistuppdraget, delvis utifrån diskussionen om transparens.
Uppdatering 2: Jag noterar att Magine inte har svarat eller lagt sig i diskussionen kring inlägget av Joakim Jardenberg, vare sig på Twitter eller i någon annan kanal.

 

Diskussion om transparens

Twitter-diskussion efter fråga från @bisonblog angående hyllande inlägg om Magine på Jardenberg.se.

Storified by Fredrik Wass· Sat, Mar 23 2013 08:09:02

Vill du gå före i kön och få special-invites till #Magine? Kolla här <a href="http://t.co/6ccP4c19HV" class="">j.mp/11nThiV</a> – på måndag startar festen ;)Joakim Jardenberg
@jocke Vad ligger ersättningen på från @magineTV för att skriva ett sånt här inlägg? <a href="http://t.co/Gl3FLp1VTU" class="">jardenberg.se/b/magine-first…</a> Obs, ärlig fråga, ej retorisk.Fredrik Wass
@bisonblog @magineTV Inte ett öre. Hur många gånger ska jag behöva berätta för dig att jag kör med full disclosure?Joakim Jardenberg
@bisonblog Så här <a href="http://t.co/ZGRV9149uy" class="">j.mp/qyaLq7</a> och så här <a href="http://t.co/Q28SVbsfHS" class="">j.mp/iqteb0</a> presenterar jag ALLTID när det är betaljobbJoakim Jardenberg
@jocke Det känns så märkligt utifrån hur inläggen är skrivna. Det är därför jag frågar, men om du säger det så. @magineTVFredrik Wass
@bisonblog Blir ärligt, inte retoriskt, riktigt förbannad på dig för att du fortsätter misstänkliggöra.Joakim Jardenberg
@bisonblog Så jag får inte lov att gilla grejor?Joakim Jardenberg
@jocke Det är väl bättre att jag reagerar och kör det öppet så du får en chans att förklara?Fredrik Wass
@bisonblog Om och om igen?Joakim Jardenberg
@jocke Det kan ju vara intressant att höra hur man uppfattas. Eller? För mig blir det en tydlig kontrast mellan dissandet och hyllningarna.Fredrik Wass
@bisonblog tror du jag är köpt av apple också? Eller av Spotify? Eller av Google? Eller av någon av de andra som jag har en sweet spot för?Joakim Jardenberg
@bisonblog Titta igen på hur du ställde frågan. Insinuant och jävligt oförskämt med tanke på att jag har deklarerat tidigare.Joakim Jardenberg
@jocke Jag är inte ute efter att sänka dig, jag ville helt enkelt veta eftersom det såg ut som ett kommersiellt samarbete.Fredrik Wass
@jocke Har aldrig sett dig göra den typen av inlägg om dem, men jag kan verkligen ha fel. Det händer hela tiden. :)Fredrik Wass
@jocke Men alltså jag frågar inte för att vara oförskämd. För mig var det självklart att det fanns pengar inblandade när jag läste det.Fredrik Wass
@bisonblog självklart, trots att jag flera gånger deklarerat mina principer för dig?Joakim Jardenberg
@bisonblog @jocke varför skulle det vara självklart? Däremot är Magine jävligt bra på att ta kontakt och faktiskt pitcha på folk.Deeped Strandh
@jocke Men min reaktion verkar inte bekomma dig. Eller att andra skulle tänka likadant?Fredrik Wass
@bisonblog vad vill du jag ska svara på det?Joakim Jardenberg
@jocke Vad är oförskämt i en rak fråga? Fattar inte. @bisonblogAnders Eriksson
@anderseriksson @bisonblog frågan utgick från att det var betalt. Då är den varken rak eller öppen.Joakim Jardenberg
Om ärlighet, transparens, recensioner och gamla "sharing is caring" Live från bilen <a href="https://t.co/eV4HT2VVpt" class="">bambuser.com/v/3461597</a>Joakim Jardenberg
@jocke @bisonblog Inte rak? Spikrak säger jag. Utifrån uppfattningen att du fick betalt alltså (vilket jag också faktiskt trodde)Anders Eriksson
@anderseriksson @bisonblog men då är det ju ett antagande, inte en fråga. Och ett fult antagande, då jag förklarat min princip tidigare.Joakim Jardenberg
@jocke Antagande javisst men fult? Verkligen inte från min sida iaf. Inget fel med att tjäna pengar i mina ögon. Sedan så… @bisonblogAnders Eriksson
@jocke …har jag faktiskt inte 100 koll på allas ställningstaganden. Så jag hade missat sina tidigare proklameringar om det. @bisonblogAnders Eriksson
@anderseriksson @bisonblog men seriöst, har du missat min hållning till transparens och disclosure?Joakim Jardenberg
@jocke Inte till transparens, men visste inte att det betydde att du i varje grej du gör som du tjänar pengar på märker ut det. @bisonblogAnders Eriksson
@bisonblog #bambuser betalade inte för den här heller <a href="http://t.co/GxB8JvhbRV" class="">jardenberg.se/b/bambuser-och…</a>Joakim Jardenberg
@bisonblog #sswc fick den här (och säkert tio till) alldeles gratis <a href="http://t.co/zU1Nomrm7S" class="">jardenberg.se/b/sweden-socia…</a>Joakim Jardenberg

7 kommentarer

Kudos Fredrik. ”Reflekterande Fredrik” är min favorit-Fredrik.

Själv lovar jag att både tänka till OCH fortsätta vara transparent, ärlig, uppriktig, hissande och dissande.

Helgen slutade bättre än den började.

Jag tänker så här, att sedan jag blev aktiv på riktigt bland människorna kring tweetups, SSWC, och Über-aw:s, och börjat studera debatter kring sociala medier mer detaljerat, så har det slagit mig hur lätt det är att en ”felformulerad” kommentar väcker starka känslor och drar iväg i en diskussion, till synes helt i onödan. Just den insikten försöker jag bära med mig när jag själv hamnar i ett sådant läge – särskilt när vi kommunicerar för kunds räkning i sociala medier gentemot deras kunder. Då gäller det att hålla huvudet kallt och inte skapa en kris i onödan.

Men, vad skulle livet vara utan provokatörer? Mycket mycket tristare tycker jag. Blir man lite osams får man ju också chansen att bli sams, vilket alltid är en skön känsla.

”Full öppenhet och transparens” Välformulerat och med en rörande ärlighet Jocke, på tom mage en fredagkväll, med ond axel – och medan du kör bil(!), Och reko av dig Fredrik att du postar detta. Ovan gör det lätt att gilla er båda, det måste jag få säga.

”Full öppenhet och transparens” Välformulerat och med en rörande ärlighet Jocke, på tom mage en fredagkväll, med ond axel – och medan du kör bil(!), Och reko av dig Fredrik att du postar detta. Ovan gör det lätt att gilla er båda, det måste jag få säga.

Bra av Joakim att visa ”Full öppenhet och transparens”. Jag utgår ofta när jag läser tweets och andra delningar att det utgår någon form av ersättning. Vore intressant med en granskning om hur stort det är med betalning för delningar i sociala medier.