När en krypto-officer ryter till mot FRA

Anne-Marie Eklund Löwinder, säkerhetschef på .SE
Anne-Marie Eklund Löwinder, säkerhetschef på .SE

Anne-Marie Eklund Löwinder är säkerhetschef på .SE. Förutom att hon rankas som en av Sveriges främsta it-experter och sitter i styrelserna för flera inflytelserika internetrelaterade organisaitoner bär Anne-Marie Eklund Löwinder också nyckeln till internet. Hon är en av få utsedda “crypto officers” som bär rotnycklar till säkerhetsfunktionen DNSSEC som bland annat styr det globala domännamnssystemet.

Idag är hon skarpt kritisk till FRA:s planer på att övervaka all trafik till skyddsvärda myndigheter.

”Enligt Ny Teknik planerar FRA att bevaka all digital trafik som skickas till och från ”särskilt skyddsvärda” statliga myndigheter med det nya systemet. Att FRA:s nya system är ett missbruk och en ändamålsglidning är enligt min uppfattning uppenbart, samtidigt som det inte är ställt utom rimligt tvivel att åtgärden har en klar och tydlig nytta.” skriver hon på sin blogg.

För de som följt debatten kring FRA tidigare känns rubriken på Anne-Maries inlägg Vad var det vi sa, FRA? passande. Det känns dock bra att även en officiell representant som Anna-Marie Eklund Löwinder gör ett tydligt ställningstagande i frågan.

1 kommentar

Hej Alla

När jag för nu 15 år sedan började inom IT gjordes en undersökning av vad beslutsfattare inom industri och samhälle ville använda IT till. Undersökningen visade att de ville kontrollera medborgaren. Vi kontroll vill de dominera istället för utveckla. Detta utgör huvudproblemet för snart sagt all verksamhet. Journalister har visat att 42%, tror jag det var, av BNP utgör kontroll av medborgaren av något slag.
Jag upplever att vi behöver bygga ett parallellt nät som medborgaren har kontroll över så vi i framtiden kan kommunalisera med varandra trygt och anonymt. Vägen som myndigheter och toppen av industrins beslutfattare slagit in på leder bara till mörker. Den begynnande skymningen syns tydligast i vår låga takhöjd i media. ”Det är skönt att försvaret slåss för kvinnor och barn i Afghanistan”
/en värld i förfall!