Skattepengar till den nya dyra toppdomänen

Stockholm Stad har ansökt om att få registrera den nya toppdomänen .stockholm. Det kostar runt en miljon att ansöka om domänen och en halv miljon per år att behålla den. Kritiska röster har redan höjts, och bilden jag får efter att ha skrivit ganska mycket om domännamn är att det nästan bara är ICANN som är nöjda över utvecklingen (och de potentiella intäkterna). .SE är sedan länge avvaktande kritiska till utvecklingen, med förbehållet att .SE finns till för att stärka just den svenska toppdomänen.

Förra året uttryckte sig även riskkapitalisten och den tidigare ICANN-ordföranden Esther Dyson kritisk till det hela, i en intervju hos Techcrunch:

”Det är sätt för registrarer att tjäna mer pengar. Först tyckte jag det lät bra med extra domäner som till exempel .fin för finanssektorn, men man behöver inte en ny toppdomän för det. Det finns jättestora varumärkesproblem med det här och det kommer att skapa många rättsprocesser och göra advokater rika. Apple.com är värt något för att Apple skapat det värdet. Det nya domänprogrammet är överflödigt.”

Guiden om domännamn som jag skrev 2011

Är idén att registrera .stockholm ett lysande sätt att stärka varumärket för Stockholms stad? Eller ett okunnigt agerande från kommunikationsdirektören? Oavsett så visar utvecklingen bara ännu tydligare hur domännamn blivit politik och big business ännu mer än tidigare, och om dessa ”premium-namn” tar fart så kommer vi snart att se en devalvering i det upplevda värdet av ett traditionellt domännamn som ligger under .se eller .com-domänen. Snart blir större företag och organisationer mer eller mindre tvingade att registrera det väldigt mycket dyrare toppdomänen för att inför omvärlden bevisa sin trovärdighet. Det blir en kostnadsspiral som inte iscensatts av marknaden på en överbefolkad arena, utan snarare av ett det globala samverkansorganet ICANN vars agenda blir allt svårare att tyda.

Trots att jag följt frågan ganska länge är jag fortfarande inte helt säker på vad jag tycker om utvecklingen. Men som du ser är jag inte ohämmat positiv direkt.

Staffan Jonsson som är policyrådgivare på .SE har skrivit en del om hur det gick till när det nya toppdomänerna infördes av ICANN. Det är en lite mini-såpa med aktörer som spelat ut varandra och beslut som tagits vid ”rätt tidpunkt” för att så få som möjligt skulle kunna rösta emot förslaget. Så här skrev han förra året:

”Precis innan midsommar fattade ICANN:s styrelse beslut om nya toppdomäner. Många i det globala Internetsamfundet, inklusive regeringarnas rådgivande organ (GAC) blev i beslutet påtagligt överkörda. Beslutet fattades trots många tydliga invändningar mot att sjösätta nya toppdomäner. ”

 

1 kommentar