Crop100 – The Living With Less Movement

Idag lanserar jag och Michael Kazarnowizc ”Crop100 – The Living With Less Movement”. Efter att vi båda tröttnat på att ha för mycket prylar, kläder och saker vi aldrig använder fick vi idén om att göra något ihop för att både utmana oss själva och andra att tänka till. Idén om Crop100 föddes. Vill du vara med?

Nu händer det saker. Idag lanserar jag och Michael Kazarnowicz Crop100 – The Living With Less Movement, inspirerat av Blogg100 och styrkan i att utmana varandra och göra saker tillsammans. Efter att vi båda tröttnat på att ha för mycket prylar, kläder och saker vi aldrig använder fick vi idén om att göra något ihop för att både utmana oss själva och andra att tänka till. Idén om Crop100 föddes. Vill du vara med?

Crop100 logotype. Design av Joakim Nyström
Crop100 logotype. Design av Joakim Nyström

Michael har skrivit ett bra inlägg om tankarna kring att göra sig av med överflödiga saker och vad en egentligen vill ta med sig ut från ett brinnande hus, det vill säga vad det är vi äger som vi verkligen verkligen skulle sakna om vi blev av med det.

Här är vårt ”mission statement” (som även finns på engelska):
Crop100 är ett projekt. Eller en utmaning. Eller en livsstil, beroende på hur du väljer att se det. Det handlar om att göra sig av med materiella ägodelar och frigöra mentalt och fysiskt utrymme för att minska röran i sitt liv. Det handlar också om att utforska vad alla prylar och ägodelar gör med oss, vårt samhälle och vår miljö.

Crop100 går ut på att göra sig av med 100 saker inom ett år (det är en sak var tredje dag). Grejerna kan vara stora eller små, dyra eller billiga. Du kan sälja dem, skänka bort dem till välgörenhet eller ge dem till vänner (eller främlingar). Du kan kasta bort dem också, även om det helst ska vara det sista alternativet.

Vem som helst kan gå med i Crop100. Börja genom att minska antalet prylar i ditt liv och dokumentera processen på Twitter, din blogg, Google+ eller Instagram. Lägg till hashtaggen #crop100 så kommer vi (förhoppningsvis) att fånga in din uppdatering och publicera den på Tumblr-bloggen för #crop100.

Om du vill vara med på listan med deltagare så kan du fylla i det här formuläret. Hjälp gärna till att sprida budskapet!

Crop100 är grundat av Fredrik Wass och Michael Kazarnowicz. Det är inspirerat av The Burning House Blog, Graham Hills “Living with less. A lott less” och “The top five regrets of dying”.

Handlar Crop100 om att göra sig av med allt du äger?
– Nej. Det handlar om att göra sig av med saker du inte använder och som du inte behöver. Bara du kan avgöra vad du behöver.

Betyder Crop100 att jag inte får handla något?
– Nej. Crop100 handlar om en medveten atittyd till fysiska ägodelar. Om du behöver något, köp det. Eller skapa det själv. Vi uppmuntrar dig att tänka på miljön och de människor som tillverkar grejerna du köper. Handla från varumärken och företag som har ett hållbarhetstanke. “buy quality, cry once”.

Har du fler frågor? Vill du komma i kontakt med oss?
Twittra till @bisonblog eller @kazarnowicz.

(About #crop100 in English)

Grundarna av Crop100, Fredrik Wass och Michael Kazarnowicz
Grundarna av Crop100, Fredrik Wass och Michael Kazarnowicz

33 kommentarer

Härligt! detta behöver vi mer av! Jag gör detta hela tiden men har anmält mig för att sprida och inspirera, vet inte om jag får någon slags bekräftelse av er?

Kul! Du får ingen automatisk bekräftelse, däremot är ju tanken att vi samlar ihop eventuella uppdateringar eller tweets med hashtaggen #crop100 på den gemensamma Tumblr-sidan, så om du använder taggen så lär det dyka upp där.

Hej,
Läste artikeln i dn och gillar idén! Har redan anammat konceptet och redan idag dumpat en pryl och lagt ut 5 andra till försäljning.
Mvh/Johanna

Jag blir inspirerad och jag hoppas jag kan hålla ut och göra mig av med minst hundra saker! Jag har alldeles för mycket onödigt som bara tar tid och plats. Ska bara bli av att man sätter ut den där annonsen osv…

Ja, själva administrationen i att skänka bort eller sälja prylar kan också kännas lite jobbig. Men jag tror på att försöka göra det i omgångar och ta ett gäng grejer varje gång.

[…] #crop100 går ut på att göra dig av med 100 saker. Det är inte ett minimalistiskt levnadssätt, utan bara en aktiv uppmaning att göra sig amed saker man inte behöver. Tanken är inte heller att du skall rensa ut 100 saker på en och samma gång, utan att kontinuerligt bli av med prylar under ett år. Dvs en pryl var tredje dag ungefär. […]

Hesjan

Vilket härligt initiativ. Just denna fråga tror jag är en av nycklarna till att påbörja en process mot något nytt. Trots att jag och min sambo redan gjort den första ”storrensningen” ska vi hoppa på detta projekt. Vi måste visa vägen.

Tanken är nog god, men jag ställer mig lite frågande till att sätta målet vid hur många saker man kastar. Om jag har en kortlek jag inte använder, så kan jag kasta ett kort i veckan för att uppnå målet. Eller också kanske jag bara har 20 saker totalt där varje sak kommer till maximal nytta. I sådana fall kommer jag ju aldrig klara målet.

Just att målet fokuserar på att göra sig av med saker uppmuntrar ju indirekt till vidare konsumtion eftersom det är fritt fram att ersätta sakerna med någonting annat så länge man bara ser till att kasta två saker i veckan. Istället borde målet ligga vid att man får högst ha 100 saker totalt. Eller vad som nu är en rimligt nivå. Sedan är frågan vad som räknas som en sak. Jag har en låda med skruvar hemma av olika storlekar, är varje skruv en ”sak” då eller skall man räkna hela lådan? Å andra sidan kanske jag får för mig att sortera de olika typerna av skruv i egna skruvar, så då blir väl varje sådan låda en ”sak”. Lite hårdraget kanske, men när man tittar lite närmare på det så blir det mer komplicerat än vad man tror vid första anblicken.

Helt allvarligt är det nog inte reglerna som är det viktiga utan principen. Poängen är ju inte hur man ska ”trixa” sig runt reglerna genom att slänga en skruv i veckan och känna sig duktig. Poängen är ju att inleda starten mot ett mer hållbart samhälle.

I simply want to say I am new to blogging and truly enjoyed you’re web blog. Likely I’m planning to bookmark your blog post . You certainly have very good stories. Cheers for sharing your blog site.

Välkomnar! Sidan http://tidlospersonligstil.se/ uppmanar till samma tänk vad beträffar kläder: Skippa trender! Börja i den egna garderonen, kolla noga – behåll bara det som passar DIG – din NUVARANDE – kropp, livsstil och plånbok, hitta nya sätt att kombinera det du redan har! Sidan vill INSPIRERA till just detta!

This is the perfect web site for anybody who really wants to find out about this topic. You understand a whole lot its almost hard to argue with you (not that I actually would want to…HaHa). You certainly put a brand new spin on a subject which has been written about for many years. Great stuff, just excellent!