Breaking bad och kvinnohatet

”But I finally realized that most people’s hatred of Skyler had little to do with me and a lot to do with their own perception of women and wives. Because Skyler didn’t conform to a comfortable ideal of the archetypical female, she had become a kind of Rorschach test for society, a measure of our attitudes toward gender.”

Anna Gunn (som spelar Skyler White i Breaking Bad) i New York Times – I have a character issue.

Imorse såg jag sista avsnittet av den sista säsongen i tv-serien Breaking Bad. Det jag gillade med serien är kanske det många näthatare haft svårt för. Nämligen de mångbottnade och för varje säsong mer komplexa karaktärerna där både kvinnor och män tillåts vara mer än en sak. Där bad guys även kan vara good guys. Där bilden av den svaga kvinnan utmanas av den som ställer krav. Där människans kval och livsval görs tydliga på ett extremt sätt. Där det inte bara handlar om dödandet, våldet och knarkaffärerna utan lika mycket om familjelivet, grillkvällarna och cellgifterna.

1 kommentar

Mångbottnad serie är verkligen den rätta benämningen.
Utzoomningen i sista scenen till tonerna av Baby blue. Episkt. Och man undrar stilla, var det värt det Mr White?