Så var The Influencer Convention

Eventets mest lysande stjärna, stämningen bland deltagarna och ett liveband som imponerade. Ett nedslag i influencer-Sverige 2017.

Graphic recording av paneldebatten om bloggdrev, näthat och politik. Av Frida Panoussis, fridarit.se.
Graphic recording av paneldebatten som jag modererarade, om bloggdrev, näthat och politik. Av Frida Panoussis, fridarit.se.

Linda Hörnfeldt har på kort tid byggt upp branschorgansiationen Influencers of Sweden och blir numera inbjuden av allt ifrån regeringen till medie- och branschorganisationer för att diskutera influencer-marknadsföringens villkor och framtidsutsikter. Samtidigt är Influencers of Sweden ett eget community med betalt medlemskap och stort utbyte mellan medlemmarna. I slutet av förra veckan arrangerades The Influencer Convention på Grand Hotel Saltsjöbaden med dels en heldag av föreläsningar och paneldiskussioner samt dagen efter utrymme för ett antal workshops kring till exempel videoredigering i Adobe Premiere, WordPress-kodning med Tjejer Kodar och metoder för att jobba mer effektivt.

Det var två dagar med engagerade deltagare, många samtal och framförallt en väldigt inkluderande och peppande stämning. För influencers är ”produkten” baserad på den egna personligheten, och det blir en viktig faktor när många möts på en plats också. Det går inte att agera som stora företag när influencers har konferens helt enkelt.

Youtuberna Felicia Bergström, HejaInternet och TheSwedishLad blir intervjuade av Linda Hörnfeldt och berättar om hur de byggt upp en publik på YouTube och vad man bör tänka på i sitt videoskapande.
Youtuberna Felicia Bergström, HejaInternet och TheSwedishLad blir intervjuade av Linda Hörnfeldt och berättar om hur de byggt upp en publik på YouTube och vad man bör tänka på i sitt videoskapande.

En av de starkast lysande stjärnorna på konferensen var Elin Häggberg, teknikbloggare på Teknifik.se och expert i Tekniksvepet på Aftonbladet TV varje måndagsmorgon tillsammans med mig. Inte nog med att hon höll en mycket bra föreläsning om hur hon jobbar strategiskt med sitt bloggande, hon höll också en workshop i videoredigering och på kvällens galamiddag vann hon pris som årets medlem i Influencers of Sweden. Välförtjänt!

Elin Häggberg vinner pris för Årets Medlem i Influencers of Sweden
Elin Häggberg vinner pris för Årets Medlem i Influencers of Sweden, omgiven av styrelsen bestående av Sara Rönne, Clara Lidström och Linda hörnfeldt.

Själv var jag moderator för en paneldebatt som fick fokus på den ibland utsatta rollen som influencer när det gäller till exempel näthet, rollen som förebild och att sitta ensam med ganska stort externt tryck från besökare och följare. Med mig på scenen hade jag nätsäkerhetsexperten och ”Sveriges ledande lolcat-expert” Vian Tahir, Centerpartiets ekonomisk-politiske talesperson Emil Källström och Veckorevyn.com:s chefredaktör Irena Pozar. Vi pratade mycket om strategier för att hantera näthat men också hur diskussionerna kring klimatet på nätet går i den politiska världen samt skillnaden mellan att stå ensam mot attacker och att ha ett mediehus med egen säkerhetsavdelning i ryggen.

Fredrik Wass, Vian Tahir, Emil Källström och Irena Pozar. Foto: Linda Hörnfeldt
Jag tillsammans med Vian Tahir, Emil Källström och Irena Pozar. Foto: Linda Hörnfeldt

Som omvärldsbevakare på Sveriges Tidskrifter följer jag såklart utvecklingen i influencer-världen eftersom tidskriftsbranschen inom vissa områden slåss om samma pengar som influencers gör (som jag var inne på i det här tidigare inlägget). Många av de stora förlagen har idag löpande samarbeten med influencers där framförallt bloggare knyts till tidningsvarumärken på olika sätt. För några veckor hade vi till exempel ett frukostsemiarium om att bygga influencer-samarbeten där Aller Media, influencern Terese Alvén och Linda Hörnfeldt från Influencers of Sweden deltog.

Samtidigt är jag även en vanlig medlem i Influencers of Sweden i egenskap av bloggare sedan snart 13 år. Jag har själv fått de flesta av mina uppdrag och jobb via min blogg, även om jag aldrig tagit betalt för specifika inlägg eller hittills haft några stora annonsörer på min blogg.

Update: Läs gärna Alexandra Bylunds summering av dagen. Clara Toll har också skrivit långt och bra inlägg. Här har Anna Finnborg summerat. (tipsa gärna om fler inlägg så lägger jag in eftersom).

Under galamiddagen på kvällen spelade en ny favorit på scenen. Bandet HOUSE OF SAY vill jag verkligen höra mer av i framtiden.

2017 års största svenska genombrott: @houseofsay. Vill spela timbales och annan percussion med dem! #ticse

Ett inlägg delat av Fredrik Wass (@fredrik.wass)


Här är några fler bilder från konferensen. Följ taggen #ticse i sociala medier för fler uppdateringar och summeringar.

Annika Bäckström summerade första dagen på konferensen.
Annika Bäckström summerade första dagen på konferensen.
Jag tillsammans med bloggveteranen Hans Kullin och Add Gender-grundaren Jenny Claesson.
Jag tillsammans med bloggveteranen Hans Kullin och Add Genders marknadschef och grundare Jenny Claesson.
Alejandra Cerda, projektledare för The Influencer Convention
Alejandra Cerda, projektledare för The Influencer Convention
Influencer-mingel på Hotel Saltsjöbaden som just nu genomgår en större omgörningsfas med renoveringar och nysatsningar kommande tre åren. Rimligtvis ett smart drag att arrangera ett influencer-event som en del i den processen.
Influencer-mingel på Grand Hotel Saltsjöbaden som just nu genomgår en större omgörningsfas med renoveringar och nysatsningar kommande åren. Rimligtvis ett smart drag att arrangera ett influencer-event som en del i den processen.

 

15 kommentarer