❤️ Nykär i Threads

Är Threads ett Twitter for boomers som Deeped refererar till? Kanske.

Varje gång ett nytt socialt media lanseras som blir lite hajpat brukar jag försöka vara tidigt ute med att åtminstone registrera ett konto och testa tjänsten i några dagar eller veckor. Clubhouse, BeReal, Bluesky och Mastodon är alla exempel på tjänster där jag varit aktiv ett tag men sedan har engagemanget dött ut. Ibland på grund av att andra tjänster lockar mer och ibland på grund av brist på andra användares närvaro.

En annan faktor som påverkar min vilja att engagera mig i något nytt är hur de tjänster jag redan använder utvecklas. Twitter/X har varit ett sorgebarn i många år nu men jag har ändå fortsatt vara hyfsat aktiv där, kanske mest på grund av lång historik, många följare och att ingen annan tjänst riktigt kunnat ersätta plattformen.

Tills nu.

Samtidigt som Twitter/X tappade 30 procent av aktiviteten det senaste året (och Elon Musk tagit ytterligare steg mot att bli mer av en stenrik edgelord än genialisk världsförbättrare) så dundrade Meta ut “Twitter-dödaren” Threads. Nu, några månader in i användandet är jag fortfarande lika aktiv. Plattformen verkar fungera mer än bara som nyhetens behag, men varför då?

  • “Hit the ground running”. Eftersom Threads bygger på ditt befintliga Instagram-konto så kommer du både ha följare och aktivitet i dit flöde (om du vill) första gången du loggar in. Ingen uppstartssträcka eller “adda alla dina kontakter ännu en gång”.
  • Threads verkar ha samma modereringsregler som övriga av Metas plattformar (Facebook, Instagram etc.) vilket gör det till mindre av en trollfest med galna rasister och mer av en kontrollerad miljö – på gott och ont såklart. Men mer hållbart både för användare och som annonsmiljö.
  • Nya människor och möten. Algoritmen på Threads fungerar mer som Instagram än X/Twitter vilket gör att ditt eget engagemang och interaktioner på ett tydligare sätt skapar ett anpassat flöde. Du kan också välja att bara se uppdateringar från de du aktivt valt att följa. Men upplevelsen, ENLIGT MIG, är ett mer varierat flöde där jag ser personer och inlägg inom ett bredare spektra än jag gjort på X/Twitter.

❤️ Så ja, jag är lite nykär i Threads. Fråga mig igen om en månad så kan mitt svar bli annorlunda. Allt är rörlig materia. Läs gärna Elin Häggbergs stora Threads-guide för en djupdykning.

Den här texten publicerades ursprungligen i nyhetsbrevet Fredrik Wass tänker på kommunikation. Du kan prenumerera här.

2 kommentarer

Kär:) är ett sprängfyllt ord:) Threads, mja…. VI får se, om det kan ta upp kampen med mastodon, twitter, vem vet hur länge twitter är kvar? Social medier kommer och går, vem kommer ihåg: Skunk eller bilddagboken?

Threads har mycket mer aktivitet och relevant flöde för mig än Bluesky och X just nu. Samt att det förstås är Meta som driver plattformen så det finns ju en tydlig koppling till Instagram, Facebook, Whatsapp m.m. Mastodon har jag helt slutat använda. 🙂