Rökte PR-branschen fredspipa med Uppdrag gransknings redaktion?

I november startade lite av ett branschbråk med redaktionen för SVT:s Uppdrag granskning (UG) i ena hörnan och ett antal profilerade PR-konsulter och krishanterare i den andra. Först släppte UG ett program där man problematiserade hur allt färre makthavare vill ställa upp på ansvarsutkrävande intervjuer när UG hör av sig. Det fick flera i PR-branschen att reagera och Prime-grundaren Carl Fredrik Sammeli begick debattartikel i Dagens Industri. Reaktionen blev att UG:s ansvariga utgivare Axel Björklund bjöd in PR-branschen till ett informationsmöte och ett samtal om redaktionens arbetsmetoder. På Journalisten.se kan du läsa om alla turerna i debatten.

Cirka fyra månader senare ägde så mötet rum i förra veckan och den stora frågan är förstås hur mycket fredspipa som röktes vid tillfället?

Hallå där Brit Stakston, PR-expert och grundare av Blankspot, hur var mötet?

– Det var givande. Framför allt blev det än en gång tydligt hur viktigt det är att förstå varandras roller. Man blir lätt blind för varandras verklighet. Det finns uppenbart fördomar om kommunikationsbranschen och okunnighet om hur journalistik fungerar som skapar friktion. I grunden förstår jag dock inte riktigt grundtjafset i den här konflikten ens men deltog för att det är spännande att delta i samtal av det här slaget. Och jag tar varje chans att lyfta fram min käpphäst om att medieträning inte handlar om att bygga murar utan om att skapa en mer jämbördig relation och trygghet under en intervju. Det går inte att bortse ifrån hur hårt och brutalt många upplever att det offentliga samtalet är. Vilket dock inte är skäl för makthavare att ducka när UG väl hör av sig.  

Fick du reda på något du inte hade förväntat dig? 

– Nej, inte riktigt, men det jag tror alla tog med sig, vare sig man var där som konsult eller tjänsteperson på myndigheter/kommun med press/kommunikation var UG:s tydliga beskrivning av hur stört omöjligt det med åren blivit att få kontakt med myndigheter. Det är ju en förskräcklig utveckling. Landade i en massa tankar efteråt om hur både hantverket runt granskningar och offentlighetsprincipen som två centrala delar i en fungerande demokrati med fördel kan och ska förklaras så fort tillfälle ges. Övertydligt! Fick en massa idéer om hur UG och SVT skulle kunna fylla en viktig roll här, i metaberättelsen runt varje granskning. 

Saknade du något från UG vid mötet?

– Nej, de skyndade igenom en bra presentation för deras process och lämnade resten av mötet till just samtal utifrån frågor och reflektioner från publiken och de fem från redaktionen som deltog. Deltagarna var pressekreterare som deltog från stora myndigheter, kommuner och organisationer samt ett par konsulter och Rolf van den Brink från Dagens Opinion, säger Brit Stakston (som eventuellt kommer att skriva mer om mötet på Blankspot.se inom kort).

I en artikel dagarna innan mötet skriver Dagens Opinion om hur flera kriskonsulter hoppat av mötet eller inte vill träffa UG överhuvudtaget. Främst verkar skälet vara att de inte orkar åka till Göteborg. Personligen upplever jag att många i PR-branschen verkar vilja förstärka konflikten med UG snarare än att mötas över branschgränserna. Enligt Brit Stakston deltog cirka 15 personer vid mötet till slut.

Den här texten publicerades ursprungligen i nyhetsbrevet Fredrik Wass tänker på kommunikation. Du kan prenumerera här.