”Jag börjar med plasman. Skulle du till Duka eller?”

"Iskall vind, ni parkerar och sneddar över Humlegården, som aldrig tycks fastna i tjälen. Som hölls den ljummen av en arbetande inälvsdeg. Ligger där i ständigt veckade, flytande jordlager och suger mot pannan med sitt mörker. Som en uppsamling blöta kyssringar på höften efter svarta löv. Känslan av att någon har dränkts här: en barnvagn har kört fast i gyttjan och övergivits, träden håller upp sina utryckta tarmar i solen – en förslappning i själva parkmuskeln? De måste ha angripits inne i rasen, kärnskugga, Östra Reals gymnasium. Du borde läst juridik du med. Du har känt att kärlek finns. Solen är stark och kall, människorna tittar upp mot himlen, men den speglar sig inte längre i deras ögon, lägger inte längre sin glans i deras sköna nya ansikten."

Fem svenska författare skriver julbetraktelser inbjudna av DN Kultur. Ovanstående citat är skrivet av Daniel Sjölin. Läs hela texten här. Jag gillar berättarstilen starkt.