Neutral beskrivning eller partisk inlaga?

På måndag börjar rättegången mot Pirate Bay och lägligt släpps boken Piraterna av Anders Rydell och Sam Sundberg. Det är en bok som försöker beskriva Pirate Bay och fildelningsrörelsen. Jag har inte läst den själv men har stort förtroende för min vän Johanna Ögren på Bokhora som recenserat den med bland annat den här formuleringen:

"De [författarna] säger inte att killarna bakom TPB eller för den delen Piratpartiet
har rätt, de säger inte heller att fildelare är av djävulen utsända. De
berättar om vad som hände. Oavsett om vi gillar det eller ej. Det kan
aldrig vara fel. Jag tror helt enkelt att de litar på att jag som
läsare äger någon sorts intelligensförmåga som gör att jag så småningom
kan bilda mig en egen uppfattning i frågan. Det känns skönt att få det
förtroendet."

Det är en sörja av grå nyanser att försöka prata fildelning. Men jag tror det måste få vara det. Frågan är, som jag nämnt tidigare, alldeles för komplex för att landa i ett ja eller nej.

1 kommentar

Det är en gråskala, men det verkar som om att vi har hamnat i två läger som vägrar att ens prata med varandra. Det är där i problemet ligger. Om något så hoppas jag att den här rättegången ska leda till det.