Hur många människor är 150.000?

Kan du se dom framför dig? För mig är det en ogreppbart tal. Den här enkla uppräkningen hjälpte i alla fall mig att ytterligare förstå tragedin i antalet döda. Med hjälp av den här animationen kan vi ytterligare inse vidden av katastrofen. Sekvensen visar hur Aech på Sumatra drabbades av flodvågen.

Mikaela förlorade båda sina föräldrar och berättar i DN hur otroligt hjälpsamma och självuppoffrande thailändarna som hjälpte henne var. Jag är osäker på om det är nyttigt för Mikaela att så tidigt träffa journalister och visas upp på bild i media. Samtidigt hjälper förstås individers berättelse oss att förstå. Klassisk journalistiskt knep men jag tror det är nödvändigt.

"Tillsammans med sina nya svenska beskyddare fick Mikaela Johansson lämna sjukhuset efter några timmar. De fördes till en stor baskethall där alla skulle få bo. – Då kom en äldre thailändsk man fram till oss. Han sade att vi skulle få det bättre hemma hos honom, berättar Mikaela."

"När svenskarna skulle bege sig till uppsamlingsplatsen i Phuket gav den äldre mannen dem 1.000 baht. Det var nästan alla hans besparingar."
>>Hela DN-artikeln.

New York Times har gjort en bra sammanställning av hela Tsunamikatastrofen.

2 kommentarer

Appropå hur många det är som har dött. 150 000 är en ofattbar siffra, jag tror inte att det är möjligt för en människa att greppa hur många det verkligen är. För att sätta det i perspektiv så kan man titta på länken (http://www.scb.se/templates/tableOrChart____109248.asp). Det är befolkningsstatistik över sveriges kommuner.
Det finns 4 kommuner i Sverige som har en folkmängd över 150 000. Att 150 000 dör är som om dom trettio minsta kommunerna i Sverige skulle utplånas. Fullständigt…
Bjurholm
Sorsele
Dorotea
Arjeplog
Åsele
Malå
Ydre
Överkalix
Munkfors
Norsjö
Storfors
Skinnskatteberg
Dals-Ed
Övertorneå
Boxholm
Ljusnarsberg
Ödeshög
Jokkmokk
Gullspång
Essunga
Vindeln
Grästorp
Ragunda
Norberg
Ockelbo
Högsby
Laxå
Storuman
Aneby
Färgelanda
Utsuddade från kartan…