Jag gillar Onsdag

Jeanette tryckte tidningen Onsdag i min hand och sa – det här är något för dig. Hon hade rätt. Onsdag är en ny tidning med utgivning 52 onsdagar om året. Premiärnumret innehåller flera artiklar som rör sig från arabvärldens frigörelse från förtrycket till lagen om homoadoption och problemet med den svenska arbetslöshetsstatistiken. Vidare får vi bland mycket annat ett blandband från Robyn, ett reportage om regissören Michel Gondry och ytterligare en rapport från Kanal 5:s framgångssaga.

"ONSDAG är en blandning av dagstidning och månadsmagasin. Den är till för en ny generation läsare. För dig som har ont om tid men gott om vilja att förstå världen."

Ovanstående citat kan låta som en klyscha, men jag har hittat något nytt i Onsdag. Tidningen är indelad i två block; Nyheter och Nöje. Nyhetsdelen förklarar inte bara vad som hänt utan försöker också beskriva varför på ett djupare sätt än mycket av den traditionella dagspressen. Vad är historien bakom de apatiska flyktingbarnen och vilka faktorer gör att Kina och Taiwan kan bli vänner igen? I en artikel om Erik Stattin berättar han om blygheten, makten och den identitetsskapande funktion som bloggen har. Lanseringserbjudandet är prisvärt. Rekommenderas.