Reflektioner kring nya mansroller i ZTV

ZTV håller på att förändra unga killars framtoning i media. Jag tror det började med programmet Zick-Zack. Andreas sydde klänningar och bowlarskjortor och hade en engagerad och ödmjuk framtoning i rutan, samtidigt som han körde en traditionellt maskulin stil. Konceptet renodlades tillsammans med Musse i Rallarsving (en programserie som antagligen betyder mer för kampsportsverige än alla andra PR-aktiviteter sammanslaget de senaste tio åren).

ZTV håller på att förändra unga killars framtoning i media. Jag tror det började med programmet Zick-Zack. Andreas sydde klänningar och bowlarskjortor och hade en engagerad och ödmjuk framtoning i rutan, samtidigt som han körde en traditionellt maskulin stil. Konceptet renodlades tillsammans med Musse i Rallarsving (en Rallarsving_2 programserie som antagligen betyder mer för kampsportsverige än alla andra PR-aktiviteter sammanslaget de senaste tio åren). Med glimten i ögat och mycket värme lotsar Rallarsving tittarna runt världen där programledarna prövar de mest extrema kampsporter man kan tänka sig. Ofta med humor. Alltid med värme, både mot varandra och mot de människor de möter. Andreas och Musses ständiga dialog med varandra är genomgående. De visar tittarna att man kan vara aggressiv och mjuk samtidigt. Att visa respekt och ödmjukhet inför nya människor och omständigheter går att kombinera med hög integritet. Ingen machostil och ingen överdriven attityd. Istället ett ständigt upptäckande och en nyfikenhet där de kampsportsutövare som intervjuas sluts in i programledarnas lekfulla jargong.

Få har undgått killarna i FCZ. Det är nördgänget som efter att ha tränats av legenden Glenn Hysén i fyra månader ska möta Djurgården. Persongalleriet innehåller alla typer av personer. Det är studentikosa Tore (med egen FCZ-blogg) och svartrockaren  (förlåt) syntharen Matti som jag tycker sticker ut mest i deras totala hängivenhet och principfasthet för det dom tror på. Tore storgråter inför kameran efter att ha blivit trakasserad av Paolo Roberto under ett boxningspass. -Det gör inte ont fysiskt, det gör ont i själen!. Matti skriver dikter och bor i en friggebod på sin mammas tomt. Enligt honom själv har han svårt för att umgås med män och sökte sig därför till FCZ för att få öva lite.

Både Rallarsving och FCZ visar män med hög integritet, stort känslomässigt spelregister och med en öppenhet för det som är annorlunda. Killar av den typen har förstås alltid funnits men enligt mig blir det en mansrollsmanifestation när båda dessa program frontar ZTVs TV-höst. Serierna visar på alternativ i könsrollsgalleriet och har mycket mer gemensamt än vad man kan tro vid första anblick.

[länktips till FCZ från Nobel Price Winner #10]

6 kommentarer

Ja. Dom är tuffa och mjuka och alldeles underbara. Men sicksack gick på fyran (för protokollet). 🙂

Känns verkligen skönt att titta på rallarsving och FC Z, just för att de är så normala sköna vettiga inte macho aktiga. Trodde man inte att en kommersiell kanal skulle kunna komma med efter big brother och annat mög.

Jag tar allt med mitt namn och ordet rock som personangrepp >_< (om det inte inbegriper "SYNTHAREN Matti i FCZ får en fräsh cool ny skinnrock".