Utanförskap gör oftast ont

Jag har tidigare skrivit om ZTV:s glidning i skildringen av normativ manlighet manifesterad av serierna FCZ och Rallarsving. Staffan sågar Henrik Arvidssons artikel om nörderiet som ny trend i DN. Utanförskap gör oftast ont. Verklighetens sociala regler sätts inte ur spel av några tv-serier med kontrollerad dramaturgi.
”Då suckar nördarna igen. Samtidigt, men alldeles ensamma, förstås. Hemdatorer, mp3-spelare. Som om nördighet handlade om prylar. Inte om normering i största allmänhet, om vilka kriterier som egentligen gäller för att ses som ”normal” i den här världen. Inte om utanförskap och gruppmentalitet och social fobi och andra mindre eller större psykosociala ”avvikelser”: ja, jag skriver

Jag har tidigare skrivit om ZTV:s glidning i skildringen av normativ manlighet manifesterad av serierna FCZ och Rallarsving. Staffan sågar Henrik Arvidssons artikel om nörderiet som ny trend i DN. Utanförskap gör oftast ont. Verklighetens sociala regler sätts inte ur spel av några tv-serier med kontrollerad dramaturgi.

"Då suckar nördarna igen. Samtidigt, men alldeles ensamma, förstås. Hemdatorer, mp3-spelare. Som om nördighet handlade om prylar. Inte om normering i största allmänhet, om vilka kriterier som egentligen gäller för att ses som "normal" i den här världen. Inte om utanförskap och gruppmentalitet och social fobi och andra mindre eller större psykosociala "avvikelser": ja, jag skriver avvikelser för det är ju så de ses, vad än ni och dom säger. "Tecknen finns överallt", siar Arvidsson och rabblar vidare: "Serieromanen säljer som aldrig förr. Dator- och tevespel är den snabbast växande marknaden i hela underhållningsbranschen". Jösses. Grejen är ju att så fort de vanliga tar i de där grejerna så blir de avnördifierade. På sjuttiotalet var ryggsäck det töntigaste man kunde ha."(Läs hela inlägget)

[Länktips: Isobel]