FON vill att du blir en fonero – rapport från FON’s event i Sthlm

Pegatina2_1Nu lanseras Wi-fi-fenomenet FON brett i Sverige. I januari 2006 satsade Skype, Google, Index Ventures och Sequoia Capital 21,7 miljoner dollar i FON och antalet FON-användare (så kallade "foneros") växer stadigt. Ikväll genomfördes ett FON-event i Stockholm med över 900 gäster; många foneros men framförallt inbjudna medlemmar från nätverket OpenBC. Talare vid eventet var Martin Varsavsky, grundare av FON, Jonas Kjellberg, VD för Skype Nordic, Martin Tivéus, marknadschef på Glocalnet samt Ola Ahlvarson, ansvarig för FON i Sverige. Uppdatering; Se Varsavskys Flickr-bilder från eventet (tipstack till Christian på 24 Supreme som jag också fick möjlighet att träffa under kvällen.)

"FON’s vision är trådlöst Internet – överallt, alltid och åt alla! Genom att dela våra bredbandsanslutningar med varandra så skapar vi tillsammans ett trådlöst Internet som vi alla har nytta av. Det är lätt att gå med i FON och få tillgång till alla andra "Foneros”  (medlemmar) Internetanslutningar. Världen kan enligt FON delas upp i tre typer av användare. Vi kallar dessa Linus, Bill och Aliens. Alla kan använda FON men på olika sätt."
(från Vad är FON?)

Strax innan evenemanget genomfördes en presskonferens där ovanstående talare samt Jonas Birgersson från Labs2 närvarade. Jag, Henrik Torstensson och Andreas Ehn fick möjlighet att själva träffa MartinvarsavskyMartin Varsavsky och ställa frågor kring FONs etablering i egenskap av representanter för den svenska blogosfären. Martin är en argentinsk entreprenör som förutom FON bildat bolag som Viatel, Jazztel, och Ya.com. Vi diskuterade bland annat problemet med att de flesta svenska bredbandsleverantörer har klausuler i sina kundkontrakt som förbjuder att uppkopplingen delas av fler än ett hushåll. Enligt Martin samarbetar man med befintliga leverantörer för att skapa förutsättningar för FON’s expansion. Det främsta argumentet är att leverantörerna själva tjänar mer pengar på att låta sina användare bli foneros eftersom intäkterna delas mellan foneron, FON och bredbandsleverantören enligt principen 50/25/25. Läs mer om hur FON´s betalningssystem fungerar. Martin berättade också om sitt besök på Google’s högkvarter i Mountain View och visade bilder därifrån på sin laptop (konferensrum med tvättmaskiner, kontorsrum med bollhav, massa godis och ett myllrande hav av leksaker överallt – kort sagt den traditionella bilden av en Google-arbetsplats). Han beskrev all den verksamhet hos Google som INTE handlar om Sök för "akademisk" dvs drivkraften hos utvecklarna hämtas inte i behovet av att lansera vinstdrivande tjänster. Innan diskussionen med Martin pratade vi även en stund med FON’s Europachef Robert Lang (även grundare av Tysklands största WiFI-operatör WLAN AB, numera Swisscom Eurospot).

FON vill gärna beskrivas som en folkrörelse, ett community eller ett tåg som alla tjänar på att hoppa på. Argumenten känns igen från IT-boomseran, även om det inte riktigt känns lika haussat och överdrivet den här gången. FON har skänkt 200 routrar som kommer att placeras i Stockholms innerstad för att göra det möjligt för alla foneros i stan att surfa trådlöst. FON startades i Spanien och Martin Varsavsky förklarar valet av Sverige som ett av de första etableringsländerna så här:

"Why Sweden? Because Sweden is one of the most technologically advanced countries in the world, a country of early adopters. My thinking was that if we could make it in Sweden we would eventually make it everywhere. "

5 kommentarer

FON är en jäkligt bra idé, men så länge jag behöver köpa en ny router så känns det inte som någon höjdare för mig.
Undra hur lång tid det kommer ta innan diverse bredbandsbolag kommer skriva in ”en dator per uppkopplingsavgift” i avtalen..

Ja, det kommer FON runt genom argumentet att bredbandsleverantörer tjänar MER pengar ju fler foneros som ansluter sig.
Angående router så fick jag i och för sig en gratis igår men annars kostar de 25 euro vilket inte är jätteblodigt, men kanske inte heller något man lägger ut om man redan har en. Det handlar ju om att se mervärdet i att du genom att ha en FON-router också kommer kunna koppla upp dig mot alla FON-hotspots i hela världen. Det blir helt klart en fråga om marknadsföring och smart PR från FO¨N´s sida för att få det att gå i lås. ”The tipping point” i antalet routers i en stad i Stockholms storlek beräknas till 10.000 st. Då kommer du i princip alltid ha en hotspot tillgänglig.

OH! Fick du en gratis din rackare?
Sen är ju frågan hur mycket bredbandsleverantörer lyssnar på sådana argument 🙂

Tycker det ska bli jättespännande att se hur det kommer att gå för Fonero. Kommer inom kort att beställa min router därifrån.
Det är ju perfekt att kunna surfa vart man än befinner sig.
Hoppas det här tar fart bara.