Tre webbtrender inför 2007

Jyri Engeström är etnograf och forskare med inriktning på sociala medier och mobila tjänster. Han har jobbat åt bland annat Nokia och grundade kooperativet Aula, inriktad på visionen om det kreativa samhället. Under MSN Innovate i torsdags föreläste Jyri om sociala objekt, något jag ofta relaterat till i mina inlägg efter att jag första gången hörde Jyri på Bloggforum 3, hösten 2005.

Efter sin föreläsning fick Jyri frågan om vilka trender han ser dyka upp under nästa år. Han svarade med tre saker han trodde skulle hända inom 12 månader:

  • Ett flickr för Powerpointbilder lanseras
  • En communitysajt kring TV-program skapas
  • Nya tjänster för att dela vad du gör, var du är och dina planer, från din telefon till dina vänner, växer fram.

Jag filmade delar av föreläsningen. Titta på nedanstående klipp för att se och höra Jyri utveckla ovanstående punkter samt berätta om vad som händer i webbens värld tjugo år framåt. Han talar bland annat om den fortsatta utvecklingen av virtuella världar och hur vårt onlineliv påverkar det vanliga livet. Bild- och ljudkvalitet är begränsad till mobilkamerans prestanda.

Ping. Andra bloggar om: , , , , , , ,

8 kommentarer

Det stämmer ju riktigt bra! Har inte sett Slideshare förut. Låter nästan som att Jyri säger något i stil med ”someone has already been doing this” eller liknande på klippet. Hörs för dåligt tyvärr.

Ja, Erik Stattin har ju kört Twitter ganska länge har jag sett. Antagligen får vi se fler och mer integrerade varianter framöver. Jag skulle vilja ha en Twitter-plugin i TypePad till exempel. 🙂

Finns det inte en uppsjö communitysajter kring Lost och är inte tv-serien Regenesis sajt ett slags kommun?
Han är listig Jyri, brås på sin far, men ingen trendspanare direkt 🙂

Vill kanske inte nödvändigtvis gå i svaromål för Jyri men när det gäller TV-programcommunity tror jag han menar communities som behandlar flera olika program, inte ett community kring EN serie. Jag tycker Jyri är knivskarp när det gäller att beskriva sociala objekt och ge mig en referensram till onlinetillvaron. Han kanske inte är först med the shit dock. 🙂
The Lost Experience berättade till exempel Yami Tregusser från Londonbyrån Them om på samma seminarium. Har dock inte nåt vettigt filmat från hennes föreläsning. Hon berättade även om integrerade kampanjer där böcker, sajter och prylar användes av läsaren för att t.ex. lösa ett deckarmysterium.
Det känns dock mycket stimulerande med så aktiva bloggläsare som kan komplettera mina inlägg. 🙂

Angående den tredje punkten och twitter så tycker jag nog att det är värt att nämna Dodgeball som på ett aningen mer utvecklat och kanske 1.0 sätt meddelar dig var personer som kan vara intressanta för dig finns i din närhet, om du har några minuter över på stan till exempel. Lite mer dajting känsla förvisso men ändå intressant.