Tidningar finare än bloggar enligt Virtanen

Ett tecken på att du är en rätt insnöad bloggare är när till och med din mamma engagerar sig i omvärldsbevakningen. I morse väcktes jag av nedanstående sms. Jag orkade inte sätta på tv:n men kunde kolla på webbsändningen senare. Tack mamma.

Mamma håller koll

Vad handlade sändningen om? Jo, Eleonore Nygårds, Martin Jönsson och Fredrik Virtanen diskuterade bloggar i Gomorron Sverige. Virtanen trodde att intresset för bloggar hade med viljan att visa upp sig och bli känd att göra. Nygårds tror att det är så nu men att det inte var så från början. Jönsson tror att orsaken till bloggexplosionen är för att det går. Det är tekniskt möjligt och internet är den perfekta arenan för den typen av kommunikation som bloggarna utgör. Det handlar inte om 15 minuters berömmelse utan om att hela tiden ha möjlighet att publicera sig, kommunicera med andra och vara en del av ett större sammanhang.

Nygårds berättade hur hon gör för att behålla sin trovärdighet och inte verka köpt. Enligt Jönsson beror modebloggarnas succé på att de traditionella modetidningarna varit så tröga med sina webbsatsningar. Det har gjort att modebloggarna kunnat ta den plats på nätet som tidningarna har i pappersform (något som Ebba von Sydow vill ändra på i höst gissar jag). "De stora modebloggarna är viktigare än de stora modetidningarna på nätet. De har blivit en mycket viktig och påtaglig konkurrent", sa Jönsson.

Virtanen tror på bloggen som en plats för personlig PR. Både kändisar och vanliga personer använder bloggen i det syftet. Som exempel nämnde han bloggarna från Eldkvarn-Plura, Magnus Uggla och Henrik Schyffert. Virtanen såg också trenden att bloggare plockas upp av tidningar och får skriva för en större publik (hej internetworld).

Nygårds är ingenjör i botten och tror att bloggen kan vara en alternativ karriärväg för att kunna visa upp saker som annars inte syns på det formella cv:t. Bloggen blir ett cv i sig. Nygårds berättade hur det gick till när hon började blogga. Hon jobbade som ingenjör på kärnkraftverket Ringhals tillsammans med ett gäng 50-åriga gubbar. "De läste Elinstallatören och jag läste Vouge. Då började jag blogga på fritiden".

"Tiderna förändras och mediebolagen har insett att man inte är större än sin publik" sa Jönsson apropå att SVT tvingade journalisten Per Gudmundsson att sluta blogga om han ville behålla jobbet för 1,5 år sedan men idag bjuder in externa bloggare att skriva om public service och skriver "vi älskar bloggar" på sin sajt.

"Bloggar är inget hinder mot att bedriva kvalitetsjournalistik bara för att det finns andra röster som kommenterar och har sitt eget forum för att göra det. Vi får en ny medievärld där publiken är mycket mer delaktig. Det gör att de traditionella medierna måste vara mycket mer transparenta", sa Jönsson. Han beskrev även hur många stora tidningar som New York Times och Washington Post har byggt kopplingar till bloggvärlden för att de insett att det inte går att stänga dörren till fenomenet. Detsamma gäller DN, SvD och Aftonbladet.

Någon som fortfarande tycker att bloggar är synonymt med dagböcker på nätet är Susanna Popova på Martin Jönssons tidning Svenska Dagbladet. Intressant att så vitt skilda uppfattningar ryms inom samma dagstidning. Vad Jönsson tycker om Popovas artikel kan du läsa här.

Virtanen trodde att Popovas utspel kom av dåliga erfarenheter från tidigare bloggbevakning, då många bloggare kritiserat henne och hört av sig. Enligt honom är bloggvärlden ibland skrämmande där hårda ord och kritik är lätt att framföra. Något som skribenter med stor läsekrets (journalister och större bloggare) får känna av.

"Att skriva på nätet kan alla göra, men i en tidning ska man vara lite bättre helt enkelt. Det är lite finare. En bra text håller överallt, både på nätet, bloggen men framförallt i tidningen", sa Virtanen och visade tydligt vad han tycker om tidningens position i medialandskapet. Panelen var överens om att bloggar och tidningar kan komplettera varandra och att det ena inte utesluter det andra.

___

En ganska intetsägande debatt för en metabloggare men kanske viktig information och ögonöppnare för den oinsatte. Det är förstås alltid trevligt när bloggar uppmärksammas på ett sakligt och positivt sätt, vilket faktiskt var fallet. Programledarens (hittar inte namnet) frågor var dock mossiga och lät som hämtade från hösten 2004, men det kanske var meningen. Jag trodde vi kommit längre nu. Kanske inte.

Ping. Andra bloggar om: , , , , , , , , ,

3 kommentarer

Själv bloggar jag med pseudonym för att få vara och uttrycka mig själv en stund och överleva mentalt i en kvävande trång omgivning. I bästa/värsta fall kan mitt dubbel-liv inspirera andra. Med risk för upptäckt och för tidig död kanske, men i alla fall har man levt.

При обслуживании транспортных средств техцентр делает ставку на качество произведения всего ряда услуг. Накопленный стаж позволяет выполнить все спланированные работы на должном уровне.