Unik som alla andra

I likhet med journalisten Andreas Ekström bytte jag precis design på min blogg. I hans fall verkade det ha handlat om att anlita en designer/utvecklare som tagit fram en anpassad lösning som passar Ekströms behov. Jag läser att han i första hand vill presentera sig själv och sin verksamhet på ett mer statiskt sätt, och i andra hand att presentera blogginläggen som nu blir en del av sajten snarare än huvudfokus. Vad jag förstår handlar det inte om ett färdigt designtema eller en standard, utan om en egen lösning, skräddarsydd efter de egna behoven.

I mitt fall tänkte jag tvärtom, ganska långt från skräddarsydd. Jag klickade på tre-fyra knappar i WordPress-verktyget för att 1. Uppdatera WordPress till senaste versionen och 2. Byta designtema på bloggen till det senaste som följde med i uppgraderingen.  Jag har nu en responsiv blogg/sajt med ny design men samma funktioner, menyer och innehåll som tidigare.

Det gick väldigt fort och jag är nöjd. Jag började också fundera på det här med skalbarhet, enkelhet och att välja färdiga (och öppna) standarder för att slippa trösklar och problem vid uppdateringar och uppgraderingar. En kombination av tekniskt ointresse och viljan att slippa strul har gjort att jag mer och mer försöker att välja det enklaste alternativet. Mina behov för bloggen/sajten skiljer sig antagligen inte från de miljontals andra som använder WordPress i bloggsyfte, och med bara några få justeringar kan mitt standardtema bli tillräckligt unikt, samtidigt som jag behåller de ofta smarta och nya funktionerna/egenskaperna som följer med gratis (responsiv design till exempel).

Att bygga in sig i specialanpassade lösningar och dyra egenutvecklade system är något jag försökt undvika ända sedan min tid som webbredaktör och informatör i ett antal olika organisationer, alla med egna skräddarsydda system som var dyra att både underhålla och utveckla. Redan då ville jag gå över till öppna och ibland något enklare lösningar, men med betydligt lägre driftkostnader, något som ibland hindrades av att någon fått för sig att just vår organisation skiljde sig från tusentals andra liknande verksamheter. Tro mig, så speciella var vi inte. Inte direkt som att jag jobbade på FRA.

Av samma skäl försöker jag att ha så mycket som möjligt av det jag producerar tillgängligt i molnet och inte inlåsta på egen hårdvara.Jag har skrivit alla mina texter och artiklar i Google Docs (Google Drive) sedan 2008. Jag har publicerat alla bilder och filmklipp jag använt på plattformar som Flickr, Youtube, Vimeo, Soundcloud och så vidare.

När jag på några få klick fick min blogg att ändra utseende, få responsiv design och snabbare laddningstid blev jag påmind om min först nu uttalade strategi.

Hur tänker du?

Den nya "standard-designen" på Bisonblog.se
Den nya ”standard-designen” på Bisonblog.se

 

2 kommentarer

Bästa sättet att få folk att dansa efter ens pipa, är att göra det enkelt för dem att göra så. I stor skala skapar man ”full spectrum dominance” genom att valla fårskocken så att varje enskild individ fortfarande tror sig vara autonom men egentligen är mycket konformistiskt – Unik som alla andra.

Håller med, varför krångla till det? Även om man kan lägga in egna bilder och färg på ett enkelt sätt så är det förhoppningsvis inläggen och budskapet som ska nå fram.