Schysst liknelse om nätets samlingspunkter

Johan Siwers skriver om när sociala nätverk blir för fluffiga och svårnischade. I slutet gör han en schysst liknelse med det verkliga livet och beskriver varför stora breda sajter där många personer finns kanske inte alltid är det mest attraktiva nätverket:

"Jag kan t.ex. sitta på T-centralen och flörta, träffa tonvis med
"vänner", men när jag till slut varken vet vem eller varför då blir
T-centralen en transit punkt och inte en plats i mitt hjärta. Om man
skall fullfölja denna liknelse (inte helt fair, jag vet) får man notera
att för pundare, försäljare av tveksamma tjänster och produkter samt
för osäkra tonåringar är dock T-centralen en viktig samlingspunkt."

Resonemanget tar sin utgångspunkt i inlägget om Walled gardens av Danah Boyd som Henrik Torstensson tipsade om i februari.

o

2 kommentarer

Jag har precis upptäckt noserub som försöker göra en konkret implementation av det decentraliserade sociala nätverk som diskuterats länge. Noserub är ganska grovkornigt just nu och mer av ett PoC men de siktar på att bli ett slags socialt protokoll. Jag ser positivt på detta och tänker att det är ett sätt att själv få ansvaret om sin profil. I framtiden kommer det nog vara vettigast att ha ett ställe att omsorgsfullt kunna skapa olika fasetteringar att presentera för olika relationer/tjänster. Fasetter som (kanske) återspeglar de olika roller man har i köttvärlden. Kombinerar man noserub med OpenID så kan man sedan runt om detta skapa tjänster där man med en viss profil enkelt kan kliva in i en viss kontext, ett rum med väggar om man vill, och umgås/dela saker med vissa vänner.
Facebook börjar bli väldigt problematiskt nu när man på ett ställe har kopplingar till ex-flickvänner, klasskamrater (från lågstadiet till högskolan), släktingar (kära mor!) och rena internetbekantskaper. Naturligt blir man då den minsta gemensamma nämnaren av sig själv och då blir det ju inte heller något spännande innehåll som skapas där. Lite tama foton, lite kontaktuppgifter, någon harmlös applikation. Det känns meningslöst och hopplöst att skapa nya kompletta facebookliknande nätverkssajter för varje liten nisch man kan tänkas vilja dela med andra vänner/bekanta. Samtidigt är det ju svårt att i nuläget föreställa sig att alla de vänner som registrerat sig på facebook skulle kunna förstå och uppskatta principen med att skaffa full kontroll över sin digitala profil. Det kanske kommer ta några år och ett par nätverksplatser av facebookstorlek innan polletten trillar ner.