NY Times: Ta en titt på Funky Sweden

Om lite mindre än ett år är det presidentval i USA. Slutspurten i valrörelsen börjar ta form. New York Times låter Nicholas D Kristof vända blicken mot omvärlden, och där hittar han "Funky Sweden", med en finansminister i hästsvans. Kristof verkar tycka att det går att hämta bra idéer från det svenska systemet, men erkänner också att det skiljer en del mellan länderna:

"The ponytailed finance minister — a world first? — is just one sign that something funky is up in the Swedish woods. A government that includes the country’s first black, avowedly gay
and bisexual ministers (that’s three distinct people) has set about a
radical reform of the generous welfare state that defined the Swedish
condition. […] Of course, Sweden doesn’t have the world to run, and a top personal
income tax rate of 56 percent would make Americans pale. Still,
Sweden’s new Nordic model merits attention."

Sjukvårdsförsäkringarna och arbetslösheten i USA är nyckelfrågor om demokraterna vill vinna nästa år enligt Kristof.

"Northern Europe has looked to America for some of its reforms.
America, Iraq-obsessed, has not looked to a changing Europe. A
stagnating middle class, losing jobs and health insurance, holds the
key to victory for Democratic candidates next year if they can suggest
strong programs for better education and universal health care."

I artikeln framstår Sverige som drömlandet med en trygg tillvaro, tillåtande attityd och starkt skyddsnät för dess medborgare. Kanske inte riktigt den bild som du och jag har. Håller du med?

1 kommentar

Nja inte riktigt.
Man kan ha åsikter om hur mycket vi egentligen skattar, men det är jag inte så insatt i och tänker inte kommentera eftersom det ändå är en rätt bra säkerhet, men däremot tycker jag att svenska systemen är byggda för att vara krångliga. Det är så otroligt mycket pappersarbete vad man än ska göra. Starta företag? 70 papper ska fyllas i… varje månad. Helt otroligt. Sånt borde vara automatiserat såhär dags i utvecklingen.
Jag håller iförsig med om att man har ett riktigt starkt skyddsnät, som kanske ibland gör vissa lite ”slappa” och därigenom blir det motsatt effekt. Men det är klart, det finns säkerhet. Det fungerar det svenska systemet.
Som det mest demokratiska landet i världen, http://www.economist.com/images/rankings/Democracy.jpg , kanske det vore skoj att berätta för medborgarna tydligare vilka lagar som stiftas m.m. Kommunikationen är för dålig!
Bah, ska inte klaga mer. Men ändå.