Dålig kopia på ett dåligt beteende

Det är roligt. För i bloggosfären upplever vi ibland omvända könsroller. Vi trollar med identiteter och kan ta ut svängarna från det vanliga jaget. Män skriver om känslor och grubblerier. Kvinnor är kaxiga och tar för sig. Tvärtemot stereotyperna. Det blir ett sätt att få ventilera det andra jaget. Det som det inte finns plats för i den mallade tillvaron. Jag tror det var Elin som upplyste mig om fenomenet nån gång. Jag hade inte tänkt på det tidigare men insåg att det är ju precis så det är. Nu finns arenor där killar kan vara mjuka och tjejer hårda – för att uttrycka det en smula onyanserat.

Jag har alltid tyckt att den här utvecklingen är något positivt. Ebba Witt-Brattström tycker dock att det handlar om att kvinnor gör en dålig kopia på en redan destruktiv mansroll. I senaste numret av tidningen Fokus säger hon:

"En ny feministisk våg kan bara bygga på den historiska erfarenhet som
faktiskt finns. Det finns ett enormt förakt för kvinnlighet i alla
läger – från feminister, från media, från mode- och porrindu­strin.
Hela bloggkulturen som idealiserar en kvinnotyp som är fräck i mun,
vulgär och extremt egotrippad – rena parodin på en dålig mansmodell.
Det handlar inte om att ta för sig och skita i andra, i miljön och
global solidaritet. Jag är riktig gammal socialfeminist!"

I artikeln säger hon även att hon inte tycker att feministrörelsen gjort några som helst framsteg de senaste tio åren. Snarare tvärtom. Det var bättre förr enligt henne – när hon startade Rödstrumporna. Sedan dess har inte mycket hänt. Håller du med?

1 kommentar

Hm…..tänkvärt det där. Jag kan till viss del hålla med Ebba. Jag gillar inte tanken på att vi kvinnor ska behöva bete oss män för att komma någon vart. Det måste finnas ett sätt att vara kvinnor och ändå ta för sig. Det är inte meningen att den kvinnliga identiteten ska utplånas. Istället måste den förändras. Frågan är bara hur?