Apropå medborgarjournalistik

Jag skrev ju om twitter-bilden från flygkraschen i Hudson-floden igår. Och helt plötsligt fann jag mig själv på plats vid en nyhetshändelse. Precis utanför jobbet i San Franciscos financial district ligger israeliska konsulatet. På väg hem går jag rakt i en demonstration som inte var helt fredlig direkt. Poliser och demonstranter om vartannat. Jag tar upp min telefon som kan filma i hyfsad upplösning och står bredvid tv-bussarna från de lokala tv-bolagen, du vet de som har parabol på taket. Filmar en stund och går sedan hem och laddar upp klippet på Youtube. Hela förloppet från att jag började filma till att klippet fanns online tog cirka 30 minuter, utan tv-buss och utan att kunna livesända med hjälp av till exempel Bambuser.

Självklart får jag bakgrunden till demonstrationen från de etablerade medierna. Men närvaron, den fixade jag själv. Samtidigt såg jag massor av människor som gjorde precis som jag. De filmade med mobilerna eller tog bilder på vad som hände. Nu verkar inte demonstrationen ha urartat men krävs dokumentation lär den inte direkt vara bristfällig. Ny media? Njäe… Snarare gammal media i fler händer.

"About 400 people turned out for a demonstration at the Israeli
Consulate in support of Oakland demonstrator Tristan Anderson, who was
critically injured Friday in the Middle East in a clash between
protesters and Israeli troops over Israel's West Bank separation
barrier."
Läs mer hos Mercury News.