Onlinedöden engagerar

Efter att ha tokbloggat (se länkar nedan) om digitala testamenten och problemet med vad som händer när en bloggare eller facebook-användare dör är det intressant att se att frågan har lyfts av Fokus. Inga egentliga nyheter i artikeln, men en bra sammanfattning av hur snårigt det kan vara för anhöriga att hantera en avliden persons onlineidentitet. Olika sajter har olika regler och krav på "bevisning". På Bilddagboken räcker det till exempel att man ringer och låter hyfsat seriös för att stänga ner ett konto. För en gångs skull uttalar sig Facebook i artikeln i form av pressmänniskan Elizabeth Linder. Webwill och My Death Space, två av de tjänster jag berättat om här på bisonblog, nämns i artikeln och Mymlan berättar hur hon vill ha det när hon dör.

Fokus: När bloggaren dör.

Bisonblog: Webwill – testamentet för din onlinepersonlighet. (Maj 2009)
Bisonblog: Digitala testamenten – snart en realitet (Januari 2009)
Bisonblog: Behöver vi bloggkyrkogårdar? (Oktober 2007)
Mymlan på Bloggvärldsbloggen: Jag ska dö. Du också. (Juli 2009)
Sveriges Radio, klipp från På nätet, med bland annat Karin Adelsköld i redaktionen: Döden på nätet (Mars 2009)
Sveriges Radio Metropol: Johanna Ögren pratar om döden i Eriks bästa (youtubeklipp – Maj 2009).

Minnesstund för mormor

Bild från min mormors minnesstund 2007. Hon fanns aldrig på Facebook, men var bra ändå.

2 kommentarer