Fejkcertifikat för att lura bloggare på utbildningspengar

I många branscher finns de, utbildningscertifikaten. Ett företag hittar på en egen kurs med eget innehåll enligt egen modell och kallar det sedan "certifierad webbredaktör" eller liknande för att få det att låta lite mer seriöst och vedertaget. Och ja, självklart gäller certifieringen. Det är svårt att säga något om. Problemet är när det handlar om en utbildning som få har gått, få känner till och som få i den bransch man verkar inom ens har hört talas om.

"Certifiering" handlar om att stärka utbildningens varumärke, och istället för att bygga upp själva utbildningsföretagets rykte (Som Berghs till exempel) tar man en genväg och lägger till certifierad framför namnet på kursen.

JL Branding, Finest.se, Hittabloggen.se och iLex. Ni borde skämmas. I alla fall om den information jag läst hos Bloggkommentatorerna verkligen stämmer.

"Efter utbildningen erhåller du, om du vill, en certifiering som du kan
märka din blogg med. På så sätt vet sponsorer, annonsörer och
samarbetspartners att du är en certifierad Seriös Bloggare."

För 900 kronor fick man tydligen någon form av utbildning inom bloggområdet, bland annat inom juridik (därav iLex-engagamanget). Jag säger ingenting om innehållet, det kanske är en riktigt vettig temadag med blogginriktning vi pratar om, med nyttig information som faktiskt hjälper deltagarna i sitt bloggande. Men att certifiera de som deltagit i utbildning med "Seriös Bloggare". Verkligen? Det är inte okej någonstans.

Emanuel Karlsten har också skrivit om det.

1 kommentar