Läsarfrågor del 3: Karin

Inget att vänta på. Karin är nästa person bland de som ställt frågor till mig i ett tidigare inlägg. Hon undrar:

Vad skulle du jobba med om du inte var journalist?

Det tog flera år och känns fortfarande inte helt bekvämt att säga att jag ÄR journalist. Så redan där hakar min hjärna upp sig. Men äpplet har inte fallit så långt från trädet känns det som. Båda mina föräldrar är socionomer i botten vilket påminner ganska mycket om min egen utbildning (medie- och kommunikationsvetenskap). Dock har jag inte läst en enda journalistkurs, men jag föreläste på Poppius för några veckor sedan. Så kan det gå.

När jag gjorde såna där tester hos SYO-konsulenten i gymnasiet blev resultatet alltid detsamma. Jag skulle bli lärare. Gymnasielärare, lågstadielärare eller högstadielärare. Alla sorters lärare poppade upp högst i listan på tänkbara yrken, men jag har aldrig känt mig dragen till det yrket. Dock beundrar jag den som väljer läraryrket. I mina ögon är det ett av de svåraste yrkena att bli bra på, speciellt om uppgiften är att få pluggtrötta och hormonstinna tonåringar att ens orka ge studierna ett ögonkast.

Men okej, tillbaka till ursprungsfrågan. Vad skulle jag jobba med om jag inte var journalist? Frågan kan jag tolka på två sätt. Antingen handlar det om vad jag skulle göra om jag inte fick jobba som journalist. Eller så går den att tolka som att jag ska berätta om mitt drömjobb, alla kategorier.

På den första frågan blir nog svaret ”något inom kommunikation”. Tråkigt va? Men jag kan inte tänka mig något som inte har med det att göra. Och får jag drömma helt fritt så skulle jag nog göra det jag gör nu, fast ekonomiskt oberoende. Jag skulle rapportera, blogga och redaktöra, gärna i olika format och kanaler. Jag skulle också vilja investera i projekt och personer som jag gillar samt jobba med rådgivning och coachning. Storyteller, journalist, författare, skribent. Alla roller ryms i mina drömmar.

2 kommentarer