Klarna-chefer arresterade i New York

Uppdatering 28 februari: Enligt Klarna är de båda cheferna nu friade från misstankar och åtalet nedlagt.

___

På tal om förtroende. Inatt spreds nyheten på många amerikanska tech-sajter att två ”Executives Of Swedish Start-Up Klarna” blivit arresterade av polis på ett hotell i New York för att ha ofredat (molestation) en 19-årig kvinna från Texas. Händelsen ska ha ägt rum i lördags och enligt ett uttalande från Klarna till Techcrunch ställer sig de två cheferna oskyldiga till anklagelserna men har tagit en tillfällig paus från företaget i väntan på utredningen.

We are aware of the alleged incident in New York City involving XX and XX [jag väljer att anonymisera namnen]. Both XX and XX maintain their innocence and have taken temporary leave from the company while the matter is being investigated.

Det svenska betallösningsföretaget Klarna har bland annat riskkapitalbolaget Sequoia Capital som investerare. I december förra året togs ytterligare 155 miljoner dollar in i riskkapital från DST Global och General Atlantic, bland annat för att finansiera en expansion. Idag har Klarna 600 medarbetare,  14 000 anslutna e-butiker och hanterar transaktioner på 2,5 miljarder dollar per år.

En intressant aspekt kopplat till den ovanstående nyheten är det twitterflöde som i skrivande stund ligger live på Klarnas hemsida. Där sprids nyheten om de arresterade svenskarna i en form av radikal transparens när twittrare världen över skriver om bolaget och det brott som cheferna anklagats för.
Klarna screenshot with twitter feed

Uppdatering: Det gick lite väl snabbt inatt vid 03-tiden när jag skrev inlägget och jag har nu i efterhand valt att anonymisera de inblandade personerna. Orsaken att jag från början hade med namnen var att uttalandet från Klarna nämnde de båda vid namn. Jag vet att en korrigering i efterhand inte förändrar inlägget i till exempel RSS-läsare. Däremot har det betydelse för Google-sökningar, vilket jag ser som en viktig aspekt i sammanhanget. Ett felsteg av mig helt klart.

7 kommentarer