Fortsatt jobbigt med kvinnor på scenen

Det här med att få tag i kvinnor som föreläsare verkar fortsätta vara ett problem för män. Kanske inte lika mycket för kvinnor. Jag missade livesändningen från TEDxChange i Berlin, men Nina Åkestam skriver bra om hur Theo Sowa, inbjuden för att tala om hur HIV/AIDS-epidemin påverkar kvinnor i Afrika, vände sin föreläsning och gjorde en Lina Thomsgårdall over the place.

En kvinna på scenen. Johanna Ögren på Webbdagarna i Göteborg.

Hon kritiserade arrangörerna för hur dålig kvinnorepresentation det var på scenen, till skillnad från publiken som var mer blandad. Detta till publikens stora jubel, men till moderatorn Chris Andersons oförstånd.

Enligt Nina Åkestam klagade Chris Anderson under den efterföljande frågestunden över hur svårt det var att få kvinnor att tacka ja och hur mycket tid det tar. Samtidigt som en jublande publik just hyllat den enda inbjudna afrikanska kvinnan.

”Först tystade han ner applåderna. Sen började han prata. Vänd mot Sowa, som att han hade en fråga, men frågan kom aldrig. […] Det blev obekväm stämning i rummet i Queens, där nog i alla fall 80% av oss deltagare var kvinnor. Det blev knäpptyst i Berlin. Tills Sowa efter ett par minuter TILL SLUT fick tillbaka micken och sa, helt lugnt:

Ring mig. Jag har dem.”

Läs hela Ninas inlägg på Resume.se: Min nya idol.

Jag hittar inte något klipp från föreläsningen på TED.com, men det är möjligt att det dyker upp inom kort.

Uppdatering: Nina tipsar om att klippet finns att se på Facebook. Jag kommer in på sidan men får sedan felmeddelande. Tipsa gärna om du får det att fungera.

Relaterat:
Så får du fler kvinnor att föreläsa på din konferens
700 namn
Innovation i en manlig kultur

1 kommentar