Google lägger ner Google Reader

Inatt kom beskedet att RSS-läsaren Google Reader läggs ner från och med 1 juli i år. Själv är jag en flitig användare sedan många år och vet inte riktigt hur jag skulle klara att följa den mängd sajter och bloggar jag gör om det inte vore för möjligheten att samla allt på ett ställe och konsumera inläggen i en enda ram.

Google Reader läggs ned

Inatt kom beskedet att RSS-läsaren Google Reader läggs ner från och med 1 juli i år. Enligt Google är anledningen att tjänsten används av allt färre och att Google vill lägga mer energi på färre produkter. Själv är jag en flitig användare sedan många år och vet inte riktigt hur jag skulle klara att följa den mängd sajter och bloggar jag gör om det inte vore för möjligheten att samla allt på ett ställe och konsumera inläggen i en enda ram.

En del bekanta har slutat använda RSS-läsare och helt gått över till att lita på att Twitter, Facebook och andra sociala nätverk kommer att lyfta fram läsvärda inlägg genom delningar i flödet. Själv har jag använt Google Reader till att följa väldigt nischade bloggar, vänners uppdateringar och annat innehåll som aldrig skulle dyka upp i en tweet eller som en delad länk på Facebook. RSS handlar för mig inte om medie- eller nyhetskonsumtion. För mig handlar det lika mycket om relationer och möjligheten att följa mina vänners privata bloggar på ett enkelt sätt.

Google erbjuder nu möjligheten att ladda ner datan om ens RSS-prenumerationer i en XML-fil  som sedan går att importera i en annan läsare.

”Google Reader will be retired on July 1, 2013. If you’d like to download a copy of all your Reader data before then, you can do so through Google Takeout. You’ll receive your subscription data in an XML file, and the following information will be downloaded as JSON files”

Här är några alternativ till Google Reader (flera av dem har dock varit beroende av Google Reader i botten, men bör kunna köras även utan det stödet i framtiden).

Själv har jag skrivit om RSS-tekniken ganska många gånger under årens lopp. För den som inte är bekant med möjligheterna med RSS rekommenderar jag den här guiden jag skrev för Macworld för några år sedan. Den håller än.

Macworld: Revolutionera ditt surfande med RSS

4 kommentarer

Men va f-n!? Hela min världsbild rubbades just lite…
Man undrar varför, det känns som att datan från Reader borde vara värdefull…?